• Twitter
  • Facebook
Foto: kitmasterbloke, Wikipedia

Terug naar 4 juni 1977! Op deze dag ging de Troetelschijf van Hilversum 3 naar ‘Pearl’s a singer’ van Elkie Brooks. Het nummer werd geschreven door Jerry Leiber, Mike Stoller en Ralph Dino & John Sembello. Die laatste twee brachten het zelf als eerste op single uit in 1974. Elkie’s uitvoering was te vinden op haar LP ‘Two days away’. Het nummer gaat over een nachtclubzangeres wier carrière nooit helemaal van de grond komt.

Brooks begon haar carrière als zangeres van de band Vinegar Joe, maar ging later solo. Op haar 15e maakte ze haar officiële debuut met een cover van Etta James’ Something’s Got A Hold On Me, uitgebracht door Decca. Gedurende de jaren 60 trad ze vooral op in cabaretvoorstellingen. Ook werkte ze mee met The Beatles aan hun kerstshow in Londen. Ze werd ook uitgezonden als vertegenwoordiger van haar land naar het Knokkemuziekfestival.

Nadat Brooks Pete Gage leerde kennen, richtte ze samen met hem en Robert Palmer eerst Dada op, om de band later om te dopen in Vinegar Joe. Bij deze band verkreeg Brooks al snel bekendheid door haar wilde optredens op het podium. Na drie albums te hebben uitgebracht, ging de band in 1974 uit elkaar, waarna zowel Brooks als Palmer aan een solocarrière begonnen.

Met ‘Pearl’s a singer’ herschreven Leiber en Stoller het nummer voor Brooks, waarbij ze de tekst veranderden om het meer geschikt te maken voor een zangeres en een nieuw muziekstuk voor de brug toevoegden. Elkie Brooks behaalde de 11e plaats in de Nationale Hitparade.

 
Translate »
Share This