• Twitter
  • Facebook

Credits: Nico_Swartz, The Entertainment Group, Wikipedia

VandaagRadio en Hitzound organiseren dit jaar een Eurovisie Top 40. Daarvoor hebben we jullie hulp nodig! Breng hier jouw stem uit op je favoriete Eurovisie nummers aller tijden. De lijst zal worden uitgezonden op zaterdag 6 mei op VandaagRadio met DJ Corné Wolfs en op Rivierenland Radio met DJ Rob de Vaan (14-17). Op Rivierenland Radio zal Erik Beks voor flitsende songfestival bijlages zorgen tussen 12 en 14.00 en 17.00 en 18.00 uur.

Je kunt alleen stemmen op liedjes die zijn ingezonden naar het Songfestival, vanaf 1956 tot nu.  Heb JIJ al gestemd? Dat kan op www.hitzound.com of op de FB pagina van Hitzound, bij een Songfestival tip.

Vandaag blikken we terug op een heel mooi Songfestival jaar: 1998. Het werd georganiseerd door Engeland, dankzij de overwinning van Katrina & The Waves een jaar eerder. De vaste BBC-commentator Terry Wogan zorgde samen met Ulrika Johnson voor de presentatie dat jaar. 1998 zal om meerdere redenen herinnerd worden. Het was het laatste jaar met een orkest dat toen al niet meer verplicht was en tevens het laatste jaar van de beperking van de taalvrijheid. Voor het eerst werd er ook in bijna alle landen met televoting gewerkt.

Voor Nederland trad Edsilia Rombley aan met ‘Hemel en Aarde’.  Niemand minder dan Jochem Fluitsma en Eric van Tijn schreven voor haar het nummer ‘Hemel en aarde’. Edsilia zong het nummer met overgave tijdens het Nationaal Songfestival, dat gepresenteerd werd door Paul de Leeuw en Linda de Mol. Het evenement vond plaats in de RAI in Amsterdam. Edsilia versloeg in de Nationale Finale zeven concurrenten, waaronder Nurlaila en Fredrique Spigt. Met een grote voorsprong Edsilia werd afgevaardigd naar Birmingham. Met een strakke choreografie en geweldig optreden bereikt Edsilia Rombley de 4e plaats in de finale.  Toen het beste Nederlandse resultaat sinds de winst van Teach-In in 1975. Met ‘Hemel en aarde’ behaalt Rombley slechts de 12e plaats in de Nederlandse Top Veertig. Schande.

 
Translate »
Share This