Vandaag viert Eddie Vedder zijn 57e verjaardag.  Gefeliciteerd! De Amerikaanse muzikant en singer-songwriter is vooral bekend als frontman van Pearl Jam. Wist je dat de groepsnaam een inventief synoniem is van sperma? Pearl Jam ontstond uit de as van Mother Love Bone. Hun zanger, Andrew Wood, overleed in het voorjaar van 1990, na een heroïneoverdosis. Samen met bandlid Jeff Ament en jeugdvriend Mike McCready richtte Stone Gossard vervolgens de nieuwe groep Mookie Blaylock op.  Later werd de naam gewijzigd naar Pearl Jam.

Een zanger ontbrak nog. Die werd aanbevolen door Jack Irons, voormalig drummer van Red Hot Chili Peppers. Hij was ook gevraagd voor Pearl Jam, maar had geweigerd. Om vervolgens wel Vedder aan te bevelen als zanger. Op dat moment was Eddie werkzaam als beveiliger. Hij grijpt zijn kans en doet auditie. Hij zingt een aantal demo`s en wordt na het beluisteren onmiddellijk aangenomen. Eén van de eerste nummers is dan al klaar: ‘Black’. Naar het schijnt, schreef hij de tekst onderweg toen hij naar Seattle afreisde, pal voor de auditie van de band. In het najaar wordt het nummer voor het eerst live gespeeld in Seattle. Tien maanden later verschijnt het debuutalbum ‘Ten’ en de eerste controversiële single ‘Alive’. (ging over incest) Naast ‘Black’ en ‘Alive’ maakte Pearl Jam veel meer classics, zoals ‘Dissident’ en ‘Just breathe’. Dit jaar verscheen hun single ‘Dance of the clairvoyants’.

Daarnaast deed Eddie Vedder mee aan soundtracks en werkte hij mee met andere artiesten op hun albums. In 2007 bracht hij zijn eerste solo album uit, dit was een soundtrack voor de film ‘Into the Wild’ (2007).  Voor het nummer ‘Guaranteed’ won hij een jaar later een Golden Globe. Zijn tweede solo album, ‘Ukulele Songs’, kwam uit in mei 2011.  Maar ook Pearl Jam maakt gelukkig nog platen. Zo verscheen hun laatste album ‘Gigaton’ in 202, met o.a. de single ‘Dance of the clairvoyants’.

 
Translate »
Share This