Ed Sheeran viert vandaag zijn 31e verjaardag.  Gefeliciteerd! Tijdens zijn jeugd verhuisde hij naar Framlingham (Suffolk), waar hij gitaar leerde spelen op jeugdige leeftijd. Hij begon met het schrijven van nummers tijdens zijn schooltijd aan de Thomas Mills High School. Sheeran begon op te nemen in 2005, wat leidde tot de release van zijn eerste plaatje, The Orange Room EP. Hij was amper 14 jaar. Het succes kwam vijf jaar later, na aanleiding van het plaatsen van een filmpje op de website van SB.TV.

De Britse rapper Example pikte het filmpje op en vroeg Sheeran om met hem op tournee te gaan. In februari 2010 bracht hij opnieuw een EP uit, ‘Loose Change’, waar ook zijn latere debuutsingle ‘The A Team’ op staat. De videoclip die gemaakt werd voor het nummer kostte slechts 20 pond. In Nederland zou deze single 32 weken genoteerd staan in de Top 40. Voor zijn uit 2011 daterende debuut album ‘+’, kreeg Ed in Engeland vijf keer de platina status. Daarna ging het razendsnel met de populariteit van de roodharige wonderboy.

In 2012 won Ed twee BRIT Awards, een voor ‘Best British Male’ en een voor ‘British Breakthrough’. De Britse singer-songwriter heeft intussen al vijf nummer 1 hits op naam gebracht: ‘Thinking Out Loud’(2014), ‘Shape Of You’ (2017), ‘Perfect’ (met Beyonce, 2017), ‘Bad habits’ (2021) en ‘Merry Christmas’ met Elton John (2021). Andere mega grote hits waren o.a. ‘Lego House’, ‘Happier’, ‘Castle On The Hill’, ‘River’, ‘I Don`t Care’ en ‘Beautiful People’.

De zanger trouwde in 2019 met Cherry Seaborn. Een jaar later kregen Ed en Cherry hun eerste dochter: Lyra. Intussen heeft Sheeran een groot landgoed, waar op dit moment gewerkt wordt aan de bouw van een kerkje, in de vorm van een boot.  Het kerkje liet hij naar eigen zeggen bouwen om er zijn dochtertje, Lyra, te kunnen dopen.  Sheeran heeft deze week trouwens een fiat gekregen van het stadsbestuur in Suffolk (waar hij woont) om op zijn landgoed een eigen begraafplaats aan te kunnen leggen.

Met zijn nieuwe Mathematics Tour trekt Ed Sheeran dit jaar door Europa om songs van zijn nieuwste plaat ‘=’ voor het eerst live te spelen. Keer op keer weet hij zijn publiek te verbazen met zijn gitaar en loopstation. Zijn fans kunnen dat in Nederland beleven in de Amsterdamse Johan Cruijff ArenA. Om het extra indrukwekkend te maken speelt Ed Sheeran dit keer ‘in the round’: het podium in het midden en omringd door publiek.

 
Translate »
Share This