Vandaag viert Ed Kowalczyk zijn 50e verjaardag. Gefeliciteerd! Je kent de Amerikaanse muzikant als frontman van Live, waar hij van 1989 tot en met 2009 als leadzanger aan de slag ging.  Daar eindigde de samenwerking omdat hij uit Live werd gezet. Hij kreeg een dispuut rond het eigenaarschap van het gezamenlijke bedrijf rond Live. De band spande daarna rechtszaken tegen hem aan rond het gebruik van de naam Live in zijn solocarrière. Toch kwam het weer goed, want eind 2016 keerde hij terug bij Live.

De band werd halverwege de jaren tachtig opgericht in het Amerikaanse York. Oorspronkelijk heette de band First Aid. Na enkele naamswijzigingen werd de band Public Affection genoemd. Onder deze naam bracht de band in 1989 in eigen beheer zijn eerste album ‘The Death of a Dictionary uit’. Dit album is alleen op cassette verschenen.

Toen het label Radioactive Records met de band in zee ging kwam na de maxisingle Four songs in 1991 het album Mental Jewelry uit. De band heet sindsdien Live. Het geluid van de band was nog aardig rauw. Het grote succes had de band in die tijd met het album ‘Throwing Copper’. Van dit album kwamen de singles ‘I Alone’, ‘All Over You’, ‘Selling the Drama’ en ‘Lightning Crashes’. Dit album bezorgde de doorbraak van de band en leverde hen een platina plaat op.  Er volgden vele successen in de Nederlandse Top Veertig: ‘The Dolphin’s cry’, ‘Run tot he water’, ‘Overcome’ en ‘The river’ zijn daar enkele voorbeelden van. Hij maakte ook twee solo albums: ‘Alive’ (2010) en ‘The flood and the mercy’ (2013).

 
Translate »
Share This