Op 15 augustus 1970 werd Earth & Fire uitgeroepen tot Alarmschijf op Radio Veronica met ‘Wild and exiting’.  Het nummer werd geschreven door de broers Chris en Gerard Koerts en stond op hun debuut LP ‘Earth and fire’. Aanvankelijk heette de groep Opus Gainfull. In het boek ‘Earth and Fire, de biografie 1969-1983’ is te lezen hoe de naamsverandering tot stand kwam: “In het ABC-gebouw in Beverwijk veranderde de band haar naam van Opus Gainfull in Earth and Fire. Een naam die verwijst naar de sterrenbeelden van de groepsleden. Midden in het concert lieten alle musici zich op de grond vallen, waarna Manuela ze één voor één wakker kuste. De zangeres riep de nieuwe naam van de band en de groep zette in met ‘Somebody to love’ van Jefferson Airplane. Op 23 oktober 1968 kreeg Nederland zo zijn eerste undergroundgroep”.  De genoemde Manuela Berloth was de eerste zangeres. Jerney Kaagman nam in 1969 haar plaats in.

Ten tijde van ‘Wild and exiting’ was er opnieuw een personeelswisseling.  Cees Kalis, drummer van het eerste uur, wilde geen leven in de muziek. Hij koos voor de studie en gaat werken in het onderwijs. Ton van der Kleij nam zijn plaats in. Aanvankelijk om eerst tien maal in te vallen. Ton viel met de neus in de boter, want er was een optreden gepland voor de Franse TV. In de zenuwen had de band vergeten om drumsticks mee te nemen. Ton bedacht zich niet en maakte in de studio drumstokjes van houten klerenhangers. Het ging allemaal goed; tenslotte ging het hier om het playbacken van ‘Seasons’ en ‘Ruby is the one’.    Op de terugweg naar huis polste de band wat de toekomstplannen waren van Ton. Zo werd hij de volgende dag formeel uitgenodigd om tot Earth and Fire toe te treden.  Niet zonder slag of stoot, want de moeder van Cees Kalis belde vervolgens met de moeder van Ton van der Kleij. Dat was geen vriendelijk gesprek. Had haar zoon gekonkeld om Cees uit de groep te verwijderen? 

‘Wild and exiting’ werd de derde top tien hit voor Earth & Fire. Het nummer, geproduceerd door Freddy Haayen, bereikte de 5e plaats in de Veronica Top Veertig.

 
Translate »
Share This