Op 6 augustus 1977 komt Donna Summer binnen in de Nederlandse Top Veertig met ‘I feel love’. Deze zinderende disco knaller schreef Summer samen met Giorgio Morode ren Pete Bellotte. De track vind je terug op haar LP ‘I Remember Yesterday’.  Met ‘I feel love’ start een heel nieuw tijdperk van ‘sequencer-disco’ : de synthesizer wordt voor het eerst serieus genomen en dat is met dank aan Giorgio Moroder. ‘I feel love’ is feitelijk de aftrap van electronic dance music en zo zag Giorgio Moroder dat achteraf ook.

 ‘I feel love’ werd opgenomen in de Musicland Studios in München en was eigendom van producers Giorgio Moroder en Pete Bellotte.  Donna was op dat moment woonachtig in München, omdat ze meespeelde in de Duitse versie van de musical Hair. Haar vijfde album ‘I Remember Yesterday’ werd een conceptalbum, waarbij elk nummer is geïnspireerd door een ander muzikaal tijdperk, zoals swing uit de jaren ’40, meidengroepen uit de jaren ’60 en funk en disco uit de jaren ’70. Aan het laatste nummer op het album, “I Feel Love”, wilde het team een futuristisch gevoel geven.

Voor “I Feel Love” werd een Moogsynthesizer geleend van klassiek componist Eberhard Schoener en begeleid door diens assistent Robby Wedel. Met uitzondering van de kick drum, gespeeld door sessiemuzikant Keith Forsey omdat de synthesizer dit geluid niet kon maken, en de stem van Summer zijn alle elementen in het nummer gespeeld door een machine.

Het grappige was, dat de hit potentie van ‘I feel love’ aanvankelijk niet herkend werd. Het nummer was bedoeld als de B-kant van de ‘Can’t We Just Sit Down’ (And Talk It Over). Maar nadat zowel in discotheken als op de radio ‘I feel love’ en ware sensatie bleek, paste de platenmaatschappij ijlings het singletje aan en werd ‘I feel love’ gebombardeerd tot A-kant. Donna bereikte o.a. de 1e plaats in Engeland, Australië, Oostenrijk en België. Ook in Amerika, Canada, Nieuw Zeeland en vele andere landen werd dit een grote hit van Summer. De TROS draaide Donna op haar TROS Donderdag op Hilversum 3 als TROS Parade Plaat. ‘I feel love’ werd nummer 1 in de Nederlandse Top Veertig.

 
Translate »
Share This