Op oudejaarsdag 31 december 1948 werd LaDonna Adrian Gaines geboren in het Amerikaanse Boston. Wij kenden haar beter als Donna Summer, de zangeres die uitgroeide tot de queen of disco. Zoals veel meer artiesten, blijkt de kerk een springplank voor haar zang talent. Ze formeerde als tiener met haar zus en een nichtje een zanggroepje. Muziek van The Supremes en Martha & The Vandellas stond op het repertoire. In 1968 deed ze in Amerika auditie voor de Broadwaymusical Hair. Ze kreeg de rol niet, maar toen de musical naar Europa ging werd deze haar alsnog aangeboden.

Zo vertrok ze naar Duitsland, waar ze tijdens een langdurig verblijf onder meer meezong in de musicals Godspell en Show Boat en zich aansloot bij de Weense Volksopera. In München trouwt ze met de Oostenrijkse acteur Helmuth Sommer en nam daarna haar artiestennaam Donna Summer aan. In 1971 bracht ze in Nederland haar eerste solosingle uit : ‘Sally Go Round the Roses’. Summer tekende daarvoor een albumcontract in Nederland.

Haar eerste LP ‘Lady of the Night’ komt uit in 1974. Daar staat o.a.  het nummer ‘The hostage’ op. Het is de eerste hit voor de zangeres, die doorbrak dankzij haar optreden in de satirische en vaak controversiële televisieshow Van Oekel’s Discohoek van Dolf Brouwers, alias Sjef van Oekel.  ‘The Hostage’  werd geschreven en geproduceerd door Giorgio Moroder en Pete Bellotte. In ‘The hostage’, een liedje compleet met telefoongesprek, wordt een echtgenoot ontvoerd. Het verhaal loopt niet goed af. Gelukkig wel voor Summer, want ‘The Hostage’ is het startsein van een grote carrière.

In 1975 is haar thuisland aan de beurt. Summer’s hijgplaat ‘Love To Love You Baby’  met een tekstueel suggestieve inhoud slaat in als een bom. Het wordt een nummer 1 hit in Amerika. Hit volgt na hit, zoals ‘I feel love’, o.a. een nummer 1 hit in Nederland. Dit nummer was geheel gemaakt met synthesizers, wat uniek was in die tijd. Ook met nummers als ‘Last dance’, ‘Mac Arthur park’, ‘Bad girls’ en ‘State of Independence’ scoorde Donna wereldwijd top tien hits.  Donna Summer is op 17 mei 2012 overleden na een lange strijd tegen kanker. Zij hield het lange tijd verborgen en werkte voor haar dood nog aan een nieuw album. Donna Summer werd 63 jaar.

 
Translate »
Share This