• Twitter
  • Facebook

Credits: Alan Light

Acteur Donald Sutherland, bekend van MASH en The Hunger Games, is overleden. Zijn zoon en acteur Kiefer Sutherland meldt het nieuws op X. Donald werd bekend van rollen in films als MASH, The Dirty Dozen, Don’t look now, Novecento, Ordinary People en de filmreeks The Hunger Games. Voor zijn rol in de televisiefilm Citizen X (1995 ) sleepte Donald zowel een Golden Globe als een Emmy Award binnen.  Een tweede Golden Globe won hij voor zijn rol in de tv-film Path to War. In 2017 kreeg Donald Sutherland een speciale Academy Award. Deze oeuvreprijs werd aan hem uitgedeeld voor de vele “onuitwisbare” en “waarachtige” rollen die hij tijdens zijn leven had gespeeld. In Hollywood werd hij in 2011 geëerd met een ster op de Walk of Fame.

Zo speelde Donald Sutherland één van de hoofdrollen in MASH,een film uit 1970 geregisseerd door Robert Altman. De titelsong  van de film, ‘Suicide is painless’, werd zeer succesvol.  De muziek van het nummer is geschreven door Johnny Mandel. Regisseur Robert Altman gaf Johnny Mandel twee voorwaarden mee waar het nummer aan moest voldoen: het moest “Suicide Is Painless” heten en het moest “het stomste nummer ooit geschreven” worden.

Altman probeerde om de tekst zelf te schrijven, maar hij vond dat zijn brein “niet stom genoeg” kon schrijven. Hij gaf de opdracht aan zijn veertienjarige zoon Michael, die de tekst binnen vijf minuten schreef. Altman besloot later dat “Suicide Is Painless” zo goed werkte dat hij het gebruikte als titelsong van de film. Deze versie werd gezongen door de studiozangers John Bahler, Tom Bahler, Ron Hicklin en Ian Freebairn-Smith, die niet op de singlehoes werden vermeld, en de single werd toegeschreven aan de groep “The Mash”.

Donald Sutherland speelde o.a. ook een rol in een video van Kate Bush: ‘Cloudbusting’ uit 1985. In de videoclip van Cloudbusting vertelt Bush het verhaal van de controversiële wetenschapper Wilhelm Reich en zijn zoon Peter. Bush stuitte op zijn verhaal bij het lezen van Book Of Dreams, de in 1973 verschenen autobiografie van Reichs zoon Peter. Donald Sutherland kroop in de clip in de huid van Wilhelm, terwijl Bush zelf de rol van de zoon voor haar rekening nam. In het begin van de clip was te zien hoe Sutherland een exemplaar van Book Of Dreams in zijn jaszak had.

Sutherland is 88 jaar geworden.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This