Op 29 januari 1972 ging de Alarmschijf van Radio Veronica naar ‘American Pie’ van Don McLean.  Don, die het nummer schreef, vertelt:  “Het nummer begint met mijn herinneringen aan de dood van Buddy Holly, van daar uit vertelt het hoe ik Amerika zag en hoopte dat het zou worden.” Buddy Holly kwam samen met Ritchie Valens, en J.P. “The Big Bopper” Richardson om bij een vliegtuigongeluk in Amerika in 1959. Daarmee werd in één klap een belangrijke pijler van de Amerikaanse rock & roll werd weggevaagd: ‘The day the music died”. ‘American pie’ vertelt een weinig rooskleurig beeld van de (Amerikaanse muziek)geschiedenis en -toekomst.

De single was de titelsong van zijn album ‘American Pie’. Zijn eigen leven zag er voor de opnames ook niet rooskleurig uit:  “Mijn platencontract was afgelopen. Ik was werkloos”, aldus McLean. Hij moest nog één plaat uitbrengen. Ideeën had Don al langere tijd in zijn hoofd: “Ik wilde een verhaal vertellen. Ik had een erg ingewikkeld idee in mijn hoofd dat politiek en muziek nauw met elkaar verwant zijn, want muziek komt voort uit de samenleving”, aldus McLean.

Ten tijde van ‘American Pie’ was het een politiek roerige periode, vol met rellen en demonstraties.  “Nu lijkt het niet meer dan een interessant nummer, maar niemand realiseert zich hoe de situatie toen was. Er waren overal rellen, steden stonden in brand en er sneuvelden jongeren in Vietnam. Er was veel woede richting de overheid, meer dan ooit.” De zorgen van McLean na het uitbrengen van ‘American pie’ losten zich al snel op, want het nummer werd een groot succes. In de Veronica Top Veertig werd het zijn eerste hit: het bereikte de 11e plaats. In Amerika stond ‘American pie’ op nummer 1. Madonna maakte er later nog een succesvolle cover van.

 
Translate »
Share This