Op 21 april 1973 ging de Alarmschijf van Radio Veronica naar ‘Tie A Yellow Ribbon Round The ‘Ole Oak Tree’ van Dawn. Dit nummer werd geschreven door Irwin Levine en Larry Russell Brown. Larry schreef eerder ook ‘Knock three times’, die in Amerika de eerste plaats bereikte. Irwin en Larry was voor het schrijven van ‘Tie a yellow ribbon’ geïnspireerd geraakt door een waargebeurd verhaal dat ze lazen in de krant.

In het waargebeurde verhaal beginnen zes kinderen, die in een bus van New York naar Fort Lauderdale rijden, een gesprek met een man genaamd Vingo, die hen vertelt dat hij net is vrijgelaten na vier jaar verblijf in de gevangenis. Hij vertelde zijn vrouw, Martha, dat ze een nieuw leven zonder hem kon beginnen, en de laatste drie en een half jaar van zijn opsluiting hoorde hij niets van haar. In zijn laatste brief aan haar gaf hij haar instructies.

Vingo: “We used to live in this town, Brunswick, just before Jacksonville, and there’s a big oak tree just as you come into town, a very famous tree, huge. I told her that if she’d take me back, she should put a yellow handkerchief on the tree and I’d get off and come home. If she didn’t want me, forget it – no handkerchief and I’d go through.”

Als de bus Brunswick binnenrijdt en de ‘big oak tree’ nadert staan alle passagiers op en gillen de hele buurt bij elkaar. Want: Vingo’s vrouw heeft inderdaad die lintjes om de boom heeft gedaan. De vrijgelaten gevangene breekt in tranen uit bij haar gebaar.  ‘Tie a yellow ribbon’ bereikt zowel in Amerika, Engeland als Nederland de eerste plaats.

 
Translate »
Share This