Vandaag, op 6 maart, is David Gilmour jarig. De frontman van Pink Floyd werd op deze dag in 1946 geboren. Het maakt hem vandaag 73 jaar. Gilmour was niet van begin af aan de frontman: dat was Roger Waters, totdat hij in 1985 uit Pink Floyd stapte. Gilmour sloot zich in 1967 aan bij de groep, nadat Syd Barrett uit de groep werd gezet wegens drugsproblemen. Jammer dat het zover moest komen: Syd bleek met ‘Arnold Layne’ en ‘See Emily Play’ (1967) een uitstekend songwriter te zijn.

Gilmour bleek niet de eerste keuze van de overige bandleden te zijn geweest: dat was Jeff Beck. David Gilmour staat bekend om zijn zuivere spel en speciale demptechnieken. Hij speelt meestal op een Fender Stratocaster, maar ook basgitaar (zoals te horen is op bijv. ‘One of these days’). Zijn gitaarsolo in ‘Comfortably Numb’, een compositie van Gilmour en Roger Waters, werd in 2007 door het Britse muziekblad Q verkozen tot beste gitaarsolo aller tijden.

Het album ‘Dark Side Of the Moon’ met o.a. het nummer ‘Money’ bezorgde Pink Floyd de supersterrenstatus. Dat was tegen wil en dank. Hun twijfels ten aanzien van hun verworven status kwam tot uitdrukking op het sombere ‘Wish You Were Here’ en het kritische ‘Animals’. De concerten van Pink Floyd waren intussen uitgegroeid tot ware spektakels van licht, geluid en decors. Daardoor werd de boodschap van hun muziek overschaduwd. Dit vormde de basis voor ‘The Wall’.(1979)     #playlist:  Flashback

 

 
Translate »
Share This