Vandaag viert David Essex zijn 75e verjaardag. Gefeliciteerd!  Hoewel hij als kind een duidelijk voetbaltalent is (hij speelde in de jeugdopleiding van West Ham United) ontwikkelt David ook al jong een passie voor muziek.  Vanaf 1963 speelde hij als drummer in de band The Everons. In datzelfde jaar verscheen ook de eerste single liedje ‘And The Tears Came Tumblin’ Down’.  Vanaf 1964 trad hij op als David Essex. Met het nummer ‘Can’t Nobody Love You’ sleept hij in 1965 voor het eerst een hit binnen in de Engelse hitparade. Een jaar later lukt dat ook met ‘Thigh High’. 

In 1970 probeert Essex het als acteur en na een aantal bijrolletjes kreeg hij in de musical Godspell zijn eerste grote rol. In 1973 speelde hij vervolgens samen met Ringo Starr, Keith Moon en Billy Fury in That’ll Be the Day. Voor deze film schreef Essex het nummer ‘Rock On’, wat zijn grote doorbraak is gaan betekenen. De single behaalde de 3e plaats in Engeland en in de Amerikaanse Billboard Hot 100 sleepte ‘Rock on’ de 5e plaats binnen. Hier kennen we Essex vooral van de single ‘Gonna make you a star’ (1975), dat in de Nederlandse Top Veertig een 12e plaats bereikte.

De single ‘Stardust’ deed hier niets (In Engeland nummer 7 in de charts). Het was afkomstig van de tweede Jim MacLaine-film, waarin Essex samen met Adam Faith, Keith Moon, Dave Edmunds en Larry Hagman speelde. De single ‘Hold Me Close’ werd in de herfst van 1975 zijn volgende nummer 1-hit in Engeland.  In Nederland ging dat nummer aan ons voorbij. Maar Essex was in Nederland wel succesvol met het nummer ‘Oh what a circus’. Het nummer kwam uit de musical Evita van Tim Rice en Andrew Lloyd Webber, waar Essex de rol van Che Guevara speelde.

Ook had hij een aandeel aan het album ‘Jeff Wayne’s Musical Version of The War of the Worlds’.  De door Tim Rice en Mike Batt geschreven song ‘A Winter’s Tale’ verscheen in 1982 en kwam tot de 2e plaats in de Britse charts.  In meer recente jaren speelde hij in de musical Footloose.   In 1999 werd David Essex geridderd door de Britse Koningin Elizabeth II als erkenning voor zowel zijn carrière op het gebied van film, theater en zang als voor zijn liefdadigheidswerk. Zijn autobiografie A Charmed Life verschijnt in 2002 en werd een bestseller.

 
Translate »
Share This