Op 27 september 1969 komt David Bowie binnen in de Hilversum 3 Top 30 met ‘Space oddity’.  Enkele maanden eerder, op 20 juni, nam hij het nummer op in de Trident-studio’s in Londen. De Britse zanger schreef het nummer naar aanleiding van de film “2001: A Space Odyssey” uit 1968, met Major Tom als held, die zich als astronaut aan zijn collega`s op aarde vertelt dat hij in het heelal zal blijven: “Planet Earth is blue – And there’s nothing I can do”.   ’Space oddity’  werd een wereldwijde hit ten tijde van en kort na de eerste bemande maanlanding van de Apollo 11. Het werd tevens het openingsnummer van het album ‘David Bowie’ uit november van dat jaar (dit album werd later onder de naam ‘Space Oddity’ opnieuw uitgebracht).

Bowie had sowieso een grote fascinatie voor het buitenaardse. Dit thema loopt als een rode draad door zijn carrière.  Voorbeelden zijn ‘Moonage Dream’, ‘Live On Mars’, ‘Loving The Alien’ en ‘Little Wonder’. ‘Space Oddity’ was Bowie’s eerste single in de hitlijsten in Engeland; het bereikte de top vijf. Zo ook in Nederland, waar ‘Space oddity’ de 8e plaats behaalde in de Hilversum 3 Top 30. Nadat het nummer in 1975 opnieuw werd uitgebracht, werd het Bowie`s eerste nummer-1 hit in eigen land.  In de latere nummers ‘Ashes to Ashes’ (1980), ‘Hallo Spaceboy’ (1995) en ‘Blackstar’ (2016) speelt Major Tom ook weer een rol.

Wat zijn eigenlijk jouw favoriete 5 David Bowie nummers? Op de Fcebook pagina van Hitzound stromen de eerste lijstjes al binnen . . .

 
Translate »
Share This