10 januari 2016 werd de wereld geschokt door het overlijden van David Bowie. De Britse rockmuzikant overleed op 69-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Vlak voor zijn dood leverde Bowie nog zijn album “★ (Blackstar)” af. Bowie`s eerst stappen in de muziekwereld waren nog niet succesvol. Singles van David Jones met de King Bees, Lower Third en Manish Boys flopten. Het tij keerde in 1969.

De release van zijn single “Space Oddity”, viel samen met de eerste maanlanding en was gebaseerd op Stanley Kubricks film 2001: A Space Odyssey. Het was zijn eerste grote commerciële succes. De opvolger”s “The Man Who Sold The World” en “Hunky Dory” waren goed voor publiciteit, maar verkochten niet goed.

Dat veranderde toen hij het album “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars” uitbracht. Zijn androgyne verschijning als Ziggy Stardust vloeit voort uit deze plaat. Hij nam zijn rol als Ziggy Stardust serieus en gaf zo ook interviews. Na deze plaat verschenen in hoog tempo een reeks innovatieve en invloedrijke albums als “Aladdin Sane””Diamond Dogs”, “Young Americans”, “Station To Station”, “Low” en “Heroes”.

Bowie scoorde in zijn omvangrijke carrière enorm veel hits, waaronder “Starman“(1972),  “The Jean Genie”(1973), Life On Mars“(1973),  “Sound And Vision” (1977), “Heroes”(1977), “Under Pressure”(met Queen, 1981), “Let`s Dance”(1983), “This Is Not America”(1985), “Dancing In The Street”(met Mick Jagger, 1985) en “Lazarus” (2015).
Omdat hij afgelopen dinsdag 72 jaar zou zijn geworden, is er bij Parlophone een boxset van hem aangekondigd met negen 7-inch singles met niet eerder uitgebrachte nummers en demo’s, waaronder een vroege versie van “Space Oddity”. De komende 6 weken rijdt er door Amsterdam de Lazarus-tram om zijn leven te vieren.

 

 

 
Translate »
Share This