• Twitter
  • Facebook

Credits: RCA Victor

Op 12 november, maar dan in 1977, komt David Bowie binnen in de Nationale Hitparade met ‘Heroes’. De singel werd geschreven door Brian Eno en Bowie en het was de titelsong van Bowies album uit datzelfde jaar. De muziek werd opgenomen in de zomer van 1977 in de Hansa-Tonstudios in West-Berlijn. De plaat ademde de tijdsgeest van de Koude Oorlog, wat werd gesymboliseerd door het destijds nog gesplitste Berlijn. ‘Heroes’ was trouwens het tweede album van Bowie dat hij opnam toen hij in Berlijn woonde. Daarvoor nam hij daar ook ‘Low’ op.

Voor de albumhoes liet hij zich inspireren door twee geliefden die elkaar omarmen bij de Berlijnse muur. Pas in 2003 vertelde Bowie, dat de song was geïnspireerd op zijn getrouwde vriend en producer Tony Visconti. Tijdens de opnames van de muziek voor ‘Heroes’ vroeg Bowie hem de studio te verlaten, zodat hij in alle rust de songtekst, die hij in gedachten heeft, op papier kon zetten. Visconti vertrok, maar had niet door dat Bowie zag, dat hij Antonia Maass (achtergrondzangeres op de LP ‘Heroes’) innig kuste, met de Berlijnse muur op de achtergrond. Meer had David niet nodig om hem –ter plekke – te inspireren.

“Nu mag ik erover praten. Toen niet,” aldus David Bowie in 2003. “Ik denk dat het huwelijk al op zijn einde liep en het was heel ontroerend, omdat ik kon zien dat Tony erg verliefd was op het meisje. Die relatie heeft de song geïnspireerd.” Daarbij was de song ook een kreet van hoop voor de Oost-Duitsers, die destijds waren afgesneden van de westerse wereld. ‘Heroes’ bereikte de 9e plaats in de Nationale Hitparade.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This