• Twitter
  • Facebook
Foto: Rik Walton, Wikipedia

Op 4 oktober, maar dan in 1975, komt David Bowie binnen in de Nationale Hitparade met ‘Fame’. De Britse muzikant schreef het nummer met John Lennon en Carlos Alomar. Het werd uitgebracht als de tweede single van zijn album ‘Young Americans’ uit 1975. Niet alleen schreef Lennon mee aan ‘Fame’, maar hij is ook op de single te horen. De twee hadden een toffe jamsessie, dat vroeg om een een gedegen uitwerking. Bowie en Lennon boekten een eendaagse studiosessie in de Electric Lady Studios in januari 1975.

Tijdens de sessies had gitarist Carlos Alomar een riff ontwikkeld voor een cover van het nummer ‘Footstompin’ van The Flairs. Bowie’s eerste gedachte was dat het “een verspilling” was om deze voor een cover te gebruiken. Maar Lennon, die ook in de studio was, zong “aim” over deze riff. Wow! Dit werd door Bowie snel veranderd in ‘Fame’, waarna hij de rest van het nummer schreef. Lennon zingt aan het eind van het nummer het woord ‘Fame’ meerdere keren achter elkaar, waarbij het achtereenvolgens versneld, normaal en vertraagd werd afgespeeld.

‘Fame’ sloeg in als een bom. Het nummer bereikte de eerste plaats in Amerika. Ook in Nederland scoorde Bowie hier een grote hit mee. ‘Fame’ behaalde de 6e plaats in de Nationale Hitparade.

 
Translate »
Share This