• Twitter
  • Facebook

Credits: Elmar J. Lordemann

Vandaag viert Dave Stewart zijn 71e verjaardag. Gefeliciteerd! Hij is vooral bekend van de Britse synthpopduo Eurythmics, waarmee hij met Annie Lennox samenwerkte. De twee ontmoetten elkaar aan het eind van de jaren zeventig. Al snel kregen ze een verhouding en richtten ze de groep The Catch op, samen met Pete Coombes. In 1977 werd The Catch omgedoopt tot The Tourists. Een goede zet, want hiermee begon het eerste commerciële succes! De groep scoorde enkele hits in Engeland, waaronder een cover van Dusty Springfields ‘I Only Want to Be With You’. Slechte kritieken en spanningen binnen de groep leidden tot een split van de Tourists in 1980.

In 1980 ging de relatie tussen Stewart en Lennox ook over, maar ze besloten toch als muzikaal duo verder te gaan: onder de naam ‘Eurythmics’. Hun debuutalbum ‘In the garden’ uit 1981 werd door critici goed ontvangen, maar verkocht slecht.  Maar toen kwam in 1983 het tweede album ‘Sweet Dreams’ (Are Made of This). De titelsong werd een nummer 1-hit in onder meer Amerika en deze classic wordt nog steeds veelvuldig gedraaid en vele malen gecoverd en geremixt. Daarna volgen nog veel meer top tien hits in de Nederlandse Top 40 , zoals ‘Who’s That Girl’, ‘Sexcrime’ en ‘There Must Be An Angel’. In 1990 ging Eurythmics voor enige tijd uit elkaar.

Eind jaren tachtig scoorde Dave Stewart samen met de Nederlandse saxofoniste Candy Dulfer een internationale hit met het nummer ‘Lily was here’. In Nederland bereikte deze singel de eerste positie. Dave Stewart ging vooral produceren voor anderen. Zijn soloalbums werden in Nederland echter geen commercieel succes. Begin 2004 schreef Stewart een musical, getiteld Barbarella. Een jaar later schreef hij samen met Mick Jagger van de Rolling Stones de muziek voor de soundtrack van de film Alfie.

In mei 2011 maakte Jagger bekend dat Stewart en hij deel uitmaakten van SuperHeavy. Het idee voor deze supergroep kwam van Dave Stewart. Naast Stewart en Jagger bestond de groep uit Joss Stone, A. R. Rahman en Damian Marley.  Tijdens het ‘Beatles tribute concert’ (2014), ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van het eerste optreden van The Beatles in de Ed Sullivan Show, vertolkten de Eurythmics het nummer ‘Fool on the Hill’ van de Beatles. Sinds hun breuk in 2005 was dit de eerste keer dat Annie Lennox en Dave Stewart weer samen op het podium stonden. In 2013 verscheen zijn laatste solo album ‘Lucky numbers’.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This