Elke dag staan we bij Hitzound stil bij de Alarmschijf. Het was de plaat die in 1969 officieel werd geïntroduceerd door Radio Veronica en werd wekelijks gekozen en veel gedraaid. (na het hele uur) Vanaf 1 november 1969 startte Radio Veronica officieel met de Alarmschijf.  Daarmee is het de oudste, nog altijd gekozen hit tip van de Nederlandse radio.   Voordat de DJ`s van het eerste uur de Tipparade gingen samenstellen was er al een voorlopige Tipparade in het leven geroepen bij de zee zender. Deze werd gestart door Rob Out en uitgezonden na de Veronica Top Veertig vanaf 15 juli 1967.

Op 5 september 1970 werd Dave Mason uitgeroepen tot Alarmschijf op Radio Veronica met ‘World in changes’. Hij schreef het nummer zelf en was te vinden op zijn LP ‘Alone together’. Aaan deze plaat werkten o.a. Jim Capaldi, Leon Russell en Rita Coolidge mee. In Amerika was ‘Only you know  and I know’ succesvol. Voorheen maakte Mason deel uit van Traffic (opgericht in 1967), waar ook Jim in meespeelde. De andere bandleden waren Steve Winwood en Chriswood. ‘Paper sun’ was de eerste hit van Traffic. De opvolger, ‘A whole in my shoe’, werd geschreven door Mason. Na de release van het eerste Traffic album ‘Mr. Fantasy’ verliet Dave Mason de groep. In 1968 keerde hij terug en schreef meerdere nummers, waaronder de grote hit ‘Feelin’ All Right’ (die later nog meer bekendheid kreeg in de versie van Joe Cocker).

Begin 1969 verliet Mason de groep tijdens een tournee en kondigde Winwood het einde van Traffic aan. Dave Mason en Jim Capaldi vormden met een aantal andere muzikanten vervolgens de band Wooden Frog. Lang bleef Mason niet bij de groep: hij ging solo aan de slag. Het eerder genoemde album ‘Alone together’ was zijn solo debuut. De single ‘World in changes’ werd een bescheiden hit. Het nummer bereikte de 31e plaats in de Veronica Top Veertig.

 
Translate »
Share This