• Twitter
  • Facebook
Credits: Zyllan, Wikipedia

Vandaag viert Dave Gahan zijn 61e verjaardag. Gefeliciteerd! Hij is de frontman van Depeche Mode, die in 1980 werd opgericht.  Het begon allemaal in 1976, toen Vince Clarke en Andrew Fletcher een bandje, genaamd No Romance in China, oprichtten. Ondertussen was Gore op school deel van een groepje dat Norman & the Worms heette. In 1979 besloot Clarke een nieuwe band op te richten met Gore onder de naam French Look. Toen Fletcher zich bij hen aansloot, veranderde de naam in Composition of Sound. Leuk, maar het was het niet helemaal. In 1980 werd ook Dave Gahan lid, waarna de band de naam van de groep veranderde naar Depeche Mode. De naam werd gekozen na het zien van een Frans tijdschrift Depeche Mode wat de bandleden goed vonden klinken.

Met hun eerste single ‘Dreaming of me’ wist Depeche Mode in 1981 hun eerste bescheiden hit te scoren. Maar het grote succes liet niet lang op zich wachten. Na ‘New life’ werd ‘Just can’t get enough’ in datzelfde jaar uitgebracht. Die laatste werd bekroond met platina in Engeland. Aanvankelijk viel dit nummer niet op in Nederland. Het haalde in 1981 niet eens de Tipparade. Dat lukte met de opvolger ‘See you’, dat in Engeland ook de top 10 haalde. In 1983 bleef ‘Everything counts’ ook steken in de Tipparade, maar in 1984 was het voor Depeche Mode dan ook raak in Nederland met ‘People are people’.  Daarna volgden vele successen, zoals de live uitvoering van ‘Just Can’t Get Enough’, ‘Strange love’ en ‘Enjoy the Silence’. De band verkocht wereldwijd meer dan 100 miljoen albums en is de best verkopende synthpopact aller tijden. Vooral in Duitsland is Depeche Mode nog zeer populair.

Vanaf 1986 volgde een langdurige samenwerking met de Nederlandse fotograaf en videoregisseur Anton Corbijn. Hij regisseerde meer dan twintig videoclips voor de groep en speelde zelf ook een rol in enkele clips. Later verzorgde hij ook de ontwerpen voor de concert-podia van de band.

Naast Depeche Mode bracht David Gahan drie soloalbums uit en heeft hij samengewerkt met Soulsavers. Gahan ontving in 2011 de Stevie Ray Vaughan Award voor zijn steun aan het MusiCares MAP Fund, een fonds voor verslaafden in de muziekindustrie. Gahan’s solo albums waren ‘The Light the Dead See’ (2012), ‘Angels & Ghosts (2015) en ‘Imposter’ (2021).  Depechte Mode bestaat nog steeds en bracht eerder dit jaar de single ‘Ghosts again’ uit, dat de Hitzound 40 haalde.

 
Translate »
Share This