Vandaag viert Dave Clark zijn verjaardag. Intussen is de oprichter en drummer van The Dave Clark Five 76 jaar geworden. Hij was nog maar 15 toen hij zonder diploma’s de school verliet en vond werk als stuntman. Zo speelde hij rollen in meer dan veertig films. In de jaren vijftig kocht Clark een drumstel en leerde zichzelf spelen. In 1957 vormde hij The Dave Clark Quintet. Het doel was aanvankelijk geld in te zamelen zodat Clarks voetbalteam, een jeugdelftal van Tottenham Hotspur FC, een reisje naar Nederland kon maken, maar de groep had zoveel succes dat ze bij elkaar bleef toen het doel was bereikt.

Vanaf 1962 veranderde de bandnaam in The Dave Clark Five. Clark was de onbetwiste frontman: hij schreef ook de meeste liedjes voor de groep en had ook de supervisie over de platenproductie. De opnamen verkocht hij aan de platenmaatschappijen, maar de rechten van de opnamen bleven bij hem. Dat was heel ongebruikelijk in die tijd. En heel slim: want in januari 1964 verdreef hun nummer “Glad All Over” het nummer “I Want to Hold Your Hand” van The Beatles van de eerste plaats.

Naast “Glad All Over” en “Over and Over” waren ook “Bits and Pieces” (1964), “Can’t You See That She’s Mine” (1964), “Because” (1964), “Anyway You Want It” (1964), “I Like It Like That” (1965), “Catch Us If You Can” (1965) en “You Got What It Takes” (1967) grote hits.

 

 

 
Translate »
Share This