Op 21 maart 1970 vindt het Eurovisie Songfestival plaats vanuit de RAI in Amsterdam. Willy Dobbe presenteert de internationale finale, nadat een jaar eerder Lenny Kuhr won met ‘De Troubadour’. In 1970 is het puntensysteem verandert. Dit is noodzakelijk, om het debacle van vier winnaars een jaar eerder, te vermijden.

Veel landen gingen er na 1969 vanuit dat dit 15e Songfestival wel eens de laatste zal zou zijn. Noorwegen, Zeden, Finland, Portugal en Oostenrijk weigeren mee te doen. Toch popelen alle  vier winnende landen om het Songfestival te mogen uitzenden,Nederland wint na loting. Slechts twaalf landen nemen in 1970 deel aan het liedjesfestijn. Voor Nederland treedt Hearts Of Soul aan met ‘Waterman’, dat uiteindelijk op de 7e plaats eindigt.

Ondanks weinig deelnemers, zitten er wel een aantal belangrijke namen onder de deelnemers. Luxemburg zet David Alexander Winter in, Spanje lanceert Julio Iglesias en Duitsland zet Katja Ebstein in. De strijd gaat echter tussen Engeland (Mary Hopkin) en Ierland. Het laatstgenoemde land wint met  de ballade ‘All Kinds Of Everything’. Nadat Dana hoort dat ze heeft gewonnen en naar het podium wordt geroepen, vialt ze prompt flauw. 1970 wordt uiteindelijk een commercieel succes voor het Songfestival en in 1971 zal het aantal deelnemers groeien naar 18 landen.    #playlist:  Flashback

 

 

 
Translate »
Share This