Vandaag viert Dana International haar 47e verjaardag. Ze raakte met het songfestivalvirus besmet dankzij Ofra Haza, de zangeres die in 1983 Israël naar de tweede plaats bracht op het Eurovisiesongfestival. Vanaf dat moment zwoer Sharon dat ze op een dag ook op dat podium zou staan.

In 1998 kwam eindelijk haar droom uit. Israel selecteerde Dana International om met het nummer ‘Diva’ het land te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. Ze kwam in het middelpunt van de belangstelling toen de Europese media erachter kwamen dat Dana een transseksuele zangeres bleek te zijn.  Mmmmmmhh….dat was pas smullen!  Dankzij de pers ontstond er al ver voor het Songfestival een ware hype rond Dana en daar kon ze mee omgaan. En hoe!

Dana kwam in contact met modeontwerper Jean-Paul Gaultier. Hij ontwierp de spectaculaire jurk die de zangeres droeg tijdens haar optreden in Birmingham Wembley Arena. Aangezien een groot gedeelte van de Europese bevolking onder de indruk was van Dana, won zij met 174 punten het Eurovisiesongfestival 1998. Edsilia Rombley had helaas het nakijken met haar meesterlijke ‘Hemel en Aarde”, maar 4e werd ze wel.  Dit was trouwens het eerste Eurovisiesongfestival waarbij het publiek via televoting hun stem kon uitbrengen.

Ook dit jaar gaan we weer naar Israël, dankzij het kippenlied ‘Toy’ van Netta. Het festival vindt plaats in Tel Aviv op 14, 16 en 18 mei.

 

 

 
Translate »
Share This