• Twitter
  • Facebook
Credits: Ken Papai, Wikipedia

Zojuist is bekend gemaakt dat Dan McCafferty, voormalige zanger van Nazareth, op 76-jarige leeftijd is overleden. Pete Agnew, de bassist van de Schotse rockband, maakte het nieuws bekend.  “Dit is de meest trieste aankondiging die ik ooit heb moeten doen”, aldus Agnew op sociale media. “De familie van Dan heeft een geweldige liefhebbende echtgenoot en vader verloren. Ik ben mijn beste vriend kwijt en de wereld heeft een van de grootste zangers verloren die ooit heeft geleefd.”

Dan McCafferty was de leadzanger van Nazareth in de periode van 1968 tot 2013. De Schotten vernoemden zich naar een regel uit het nummer ‘The Weight’ van The Band (‘I pulled into Nazareth/Was feelin’ about half past dead’). De groep werd vooral bekend van de single ‘Love hurts’, een nummer 1 hit in 1976.  Gek genoeg begon deze rockballad zijn muzikale leven als een rockabillyliedje. ‘Love hurts’ werd geschreven door Boudleaux Bryant en oorspronkelijk uitgevoerd in 1960 door The Everly Brothers. Hoewel het nummer een enorm commercieel succes zou worden voor de Schotse hardrockband, waarvan het aanvankelijk niet eens de bedoeling was om het nummer uit te brengen.

“Het was nooit bedoeld voor een album. Het was ’n B-kant, ’n niemendalletje”, zegt bassist Pete Agnew achteraf. “Als je vroeger een album maakte, plukten ze daar een single van, maar daarvoor had je een B-kant nodig. Daarvoor draaide je even wat in elkaar in de studio. ‘Love Hurts’ hebben we snel in elkaar gezet en we dachten: ‘Dat klinkt goed’.”  In 1974 werd ‘Love hurts’ voor het eerst door Nazareth uitgebracht, maar flopte toen. Twee jaar later werd in Nederland hun uitvoering geholpen, doordat de rockballad werd uitgroepen tot Alarmschijf. Met succes, want ‘Love hurts’ werd een nummer 1 hit in de Nederlandse Top Veertig.

Dan McCafferty stopte in 2013 noodgedwongen met Nazareth, nadat bij hem de longziekte COPD werd vastgesteld. Toeren was voor hem er niet meer bij. De groep ging door met een andere zanger, terwijl Dan in 2019 een solo album uitbracht: ‘Last testament’. Het blijkt zijn zwanezang te zijn geworden.

 
Translate »
Share This