• Twitter
  • Facebook
Foto: Virgin Records, Wikipedia

Op 16 oktober, maar dan in 1982, komt Culture Club binnen in de Nederlandse Top Veertig met ‘Do you really want to hurt me’. De Britse band, onder leiding van de extravagante zanger Boy George, schreef het nummer zelf en was hun eerste hit in Nederland. Maar niet hun eerste single, want eerder brachten ze ‘White boy’, ‘I`m afraid of me’ en ‘Mystery boy’ uit. Eigenlijk wilde de flamboyante voorman van Culture Club het liedje net op single uitbrengen, omdat hij de song te persoonlijk vond. Frits Spits riep het nummer in september uit tot Steunplaat in de Avondspits.

Tijdens een vrije studiosessie had de band een zachte reggaebeat bedacht en bassist Mikey Craig kwam met een zwoele Caribische sound. Het klonk te lekker om te laten lopen en: het was hun laatste kans bij het label Virgin Records. Ditmaal lukte het wel! Niet dankzij de Britse pers overigens. Zo omschreef het populaire Britse popmagazine Smash Hits ‘Do you really want to hurt me’ als ‘vierde divisiereggae’.

Het geluk hielp de groep een handje. Omdat Shaking Stevens onverwacht had afgezegd voor de Britse chart show Top Of The Pops, werden Boy George met Culture Club uitgenodigd om ‘Do you really want to hurt me’ te promoten. De stijl van Boy George, met dreadlocks gewikkeld in kleurrijke linten, de witte broekpak en make-up, maakten naast het liedje zelf, maakten meteen grote indruk. De single steeg in no time naar nummer 1 in Engeland. In Amerika belandde de single op nummer 2 en dat was ook hun hoogste positie in de Nederlandse Top Veertig.  Virgin Records wist niet wat ze zag!  Uiteraard werd het platencontract, met aantrekkelijker voorwaarden, verlengd.

‘Do you really want to hurt me’ was afkomstig van hun debuut LP ‘Kissing to be clever’, dat in o.a. Engeland en Amerika met platina werd bekroond .  Boy George zei heel veel jaren later in 2007 over het nummer: “(‘Do you really want to hurt me’ is) …not just about Culture Club’s drummer Jon Moss, my boyfriend at the time. It was about all the guys I dated at that time in my life.”

 
Translate »
Share This