Elke dag staan we bij Hitzound stil bij de Alarmschijf. Het was de plaat die in 1969 officieel werd geïntroduceerd door Radio Veronica en werd wekelijks gekozen en veel gedraaid. (na het hele uur) Vanaf 1 november 1969 startte Radio Veronica officieel met de Alarmschijf.  Daarmee is het de oudste, nog altijd gekozen hit tip van de Nederlandse radio.   Voordat de DJ`s van het eerste uur de Tipparade gingen samenstellen was er al een voorlopige Tipparade in het leven geroepen bij de zee zender. Deze werd gestart door Rob Out en uitgezonden na de Veronica Top Veertig vanaf 15 juli 1967.

Op 2 mei 1970 werd Creedence Clearwater Revival met ‘Up around the bend’ uitgeroepen tot Alarmschijf op Radio Veronica. Opvallend genoeg stond het nummer twee weken op 1 in de Tipparade. Het nummer werd geschreven door zanger, gitarist en songwriter John Fogerty. CCR nam het nummer op in april 1970, kort voordat ze op tournee zouden gaan. Na deze tour, waarbij ze o.a. de Londense Royal Albert Hall aandeden, werkte de band verder aan hun vijfde album ‘Cosmo`s Factory’, waar deze track op zou komen te staan. De vele opnames en het strakke tourprogramma zette het leven van de bandleden onder grote druk.

John Fogerty had intussen de touwtjes strak in handen genomen en nam soms maatregelen, die door de andere bandleden, Tom Fogerty ( gitaar), Stu Cook (bas) en Doug Clifford (drums) niet altijd werd gewaardeerd. Zo besloot John tijdens een tour door Nebraska, dat CCR geen toegiften meer zou spelen. De sfeer vertroebelde meer en meer en leidde er toe, dat zijn broer Tom, na de opnames van het zesde album ‘Pendulum’, zou vertrekken.  (Dat werd eerst drie maanden stil gehouden) ‘Up around the bend’ werd na ‘Who’ll stop the rain’ de tweede nummer 1 hit voor Creedence Clearwater Revival in de Veronica Top Veertig.

 
Translate »
Share This