Op 19 mei 1973 ging de Troetelschijf van Hilversum 3 naar ‘Cisco kid’ van War. Het nummer werd door de band gezamenlijk geschreven en stond op de LP ‘The World Is a Ghetto’. Het liedje vertelt de avonturen van Cisco en Pancho, twee cowboys uit het TV programma The Cisco Kid uit de jaren vijftig. De oorsprong van de band gaat terug tot 1962, toen Howard E. Scott en Harold Brown in Compton de band The Creators oprichtten. Tijdens de opvolgende jaren kwamen Charles Miller, B.B. Dickerson, Lonnie Jordan, Lee Oskar en Papa Dee Allen bij de band, waarvan de naam in 1968 werd veranderd in Nightshift. Producent Jerry Goldstein bracht de overwegend als live-formatie optredende band samen met de zanger Eric Burdon, die zich net van The Animals had gescheiden.

Burdon wijzigde de bandnaam in War. In 1970 verscheen het album ‘Eric Burdon Declares War’, dat net als de hitsingle ‘Spill the Wine’ succesvol was. Er volgde het dubbelalbum ‘The Black-Man’s Burdon’.  In 1971 verliet Burdon de band tijdens een Europese tournee, zogenaamd wegens uitputting. De eerste zonder Burdon opgenomen lp ‘War’ was slechts een middelmatig succes, maar het daaropvolgende album ‘All Day Music’ bracht de band in 1971 uiteindelijk het benodigde succes.

Het eind 1972 uitgebrachte album ‘The World Is a Ghetto’ was het meest succesvolle album van 1973 in Amerika. De gelijknamige eerste single van het album kon zich bovendien plaatsen in de top 10 en ‘The Cisco Kid’ kwam op de 2e plaats in de Billboard Hot 100. In de Daverende Dertig bereikte War de 18e plaats.

 
Translate »
Share This