• Twitter
  • Facebook

Credits: Joop van Bilsen (ANEFO)

Vandaag viert Chubby Checker zijn 82e verjaardag. Gefeliciteerd! Al op jonge leeftijd leerde hij piano spelen, drumde hij en imiteerde diverse zangers. Op South Philadelphia High School waar ook Frankie Avalon op zat, verzon hij samen met zijn schoolvriend Fabian Forte dansjes voor schooloptredens. Nadat hij eind 1958 op een kerstrelatiegeschenkplaatje verscheen met een imitatie van diverse sterren (Fats Domino, the Coasters, Elvis Presley en The Chipmunks), werd hem begin 1959 een contract bij Cameo-Parkway aangeboden alwaar het plaatje ‘The Class’ direct op singel werd uitbracht. De naam Chubby dankte hij aan zijn eerste baas, die hem ‘dikkertje’ noemde (chubby).

In 1960 brak hij door met ‘The twist’, dat in Amerika een rage ontketende. ‘The twist’ bereikte de eerste plaats in Amerika. Het maakte van Checker de onbetwiste koning van de twist. Het nummer was een cover van Hank Ballard’s versie uit 1958. Na ‘The twist’ volgde nog datzelfde jaar een nummer 1 hit met ‘Pony’: een andere nieuwe danspas. Maar de twist was niet zomaar ingezakt: ook Chubby’s ‘Let’s twist again’ werd een kaskraker. Meerdere dansjes ontwikkelde Chubby, zoals ´Limbo Rock´ en ´Do the Freddie´ en ‘The fly’.

Chubby Checker werkte ook viermaal samen met een Nederlands bandje: The Maskers. ‘Baby, Baby, Bala, Bala’ en ‘Stopping In Las Vegas’ (1965), ‘For You, For Me, For You’ en ‘Yes, I Am’ (1969). Eind 1975 werd ‘Let’s twist again’ van Chubby Checker opnieuw uitgebracht en bereikte de 3e plaats in de Nederlandse Top 40.  In 1988 bracht Chubby met The Fat ´The Twist´ nog een keer uit, met als toevoeging ´Yo, twist`. Het werd wederom een wereldwijd succes, maar tegelijkertijd ook zijn laatste.

Checker kon de rest van zijn leven op zijn muzikale successen teren. In 2000 begon hij een groothandel in snacks genaamd The Last Twist, Inc. en Chubby Checker Snacks. Tevens introduceerde hij de Checkerlicious Express, een rijdende snack roadshow met Checker zelf aan het stuur.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This