• Twitter
  • Facebook
Foto: Jslonaker, Wiki

Vandaag viert Chrissie Hynde haar 71e verjaardag. Gefeliciteerd! We kennen haar als de frontvrouw van The Pretenders. Chrissie komt oorspronkelijk uit Amerika, maar verhuisd in 1973 (na een verkrachting) naar Engeland, waar ze aan de slag gaat als muziekjournaliste bij New Musical Express. Niet voor lang, want binnen een jaar heeft ze een job bij het roemruchte koppel Malcolm McLaren en Vivienne Westwood. Ze gaat aan de slag als verkoopster in hun modewinkel SEX.

Daar ontmoet ze veel mensen in de muziekscene. Ze loopt al tegen de 30 als ze moedeloos concludeert: ‘Iedereen die ik in mijn leven had ontmoet zat nu in een band. Ik had intussen geen enkele hoop dat het voor mij nog zou gaan gebeuren, maar ik was zo gewend aan fiasco’s dat ik, als een karrenpaard op weg naar de lijmfabriek, gewoon door bleef gaan.’

In 1979 gebeurt het dan toch: Hynde ontmoet Peter Farndon, James Honeyman-Scott en Martin Chambers en formeert The Pretenders. De band nam als eerste single een versie op van ‘Stop Your Sobbing’ van Ray Davies, geproduceerd door Nick Lowe. Het nummer werd in Engeland een hit, evenals de volgende single: ‘Kid’.

En 1980 is nog maar net begonnen of  hun debuutalbum “Pretenders” staat op nummer 1 in de hitlijsten van zowel Engeland als Hynde’s geboorteland Amerika. Chrissie heeft het gemaakt! De rockband scoorde hits in de Nederlandse Top Veertig met nummers als “Brass in the Pocket”, “Back on the Chain Gang”, “Message of love” en het subtiele “I Go To Sleep”. The Pretenders maken nog steeds platen. Twee jaar terug kwam het album ‘Hate for sale’ uit. (2020)

Ook solo zijn er platen uitgebracht door Chrissie Hynde. In 2014 kwam haar solo debuutalbum ‘Stockholm’ uit. Een jaar later kwam haar autobiografie Reckless, my Life as a Pretender uit. Daarin schrijft ze onder meer dat ze ooit verkracht is door een groep motorrijders.  In 2021 kwam haar derde solo album uit: “Standing in the Doorway: Chrissie Hynde Sings Bob Dylan’.

 
Translate »
Share This