Gitarist/songschrijver Chris Stein viert vandaag zijn 69e verjaardag. Congratulations! Hij vormde samen met de fotogenieke Debbie Harry een stel, toen ze in 1974 een band oprichtten. Dat werd Angel & The Snakes, een naam die al snel werd gewijzigd naar Blondie. Ze ontleenden de naam aan een Amerikaans stripfiguur, waar Debby Harry wel wat op leek. De band werd één van de succesvolste Amerikaanse new wave bands.

“Wij waren tegen het idee dat alleen de Eagles of Chicago goede muziek maakten”, aldus Debby Harry. Hun eerste succes boekten ze in 1976 met “In The Flesh”, afkomstig van hun debuutalbum. Een dik jaar later brak Blondie door via Top Pop, waar ze optraden met “Denis, Denis”. In maart 1978 werd het een nummer 1 hit in de Top 40. De band werkte samen met hitproducer Mike Chapman, wat resulteerde in het succesvolle album “Parallel Lines” en de Amerikaanse nummer 1 hit “Heart Of Glass”.

De opvolger “Sunday Girl” bereikte in Engeland de 1e plaats. Met producer Giorgio Moroder maakte Blondie het nummer “Call Me” voor de speelfilm American Gigolo, dat ook een nummer 1 hit in Amerika was. Na het ondergewaardeerde album “Hunter” werd bij Chris Stein een huidziekte ontdekt en kort daarop viel de groep uit elkaar. In 1997 richtten Debby en Chris, inmiddels geen setje meer, Blondie opnieuw op. Dat resulteerde in 1999 tot de dikke Top 40 hit “Maria”.

 

 

 
Translate »
Share This