Vandaag viert Christopher Anthony John Martin zijn 42e verjaardag. Hem ken je natuurlijk als Chris Martin, de frontman van Coldplay. De zanger kwam vorig jaar nog in het nieuws met de scheiding van Gwyneth Paltrow. Maar dat ze het toch nog goed kunnen vinden blijkt uit het feit, dat Chris meeging op huwelijksreis van zijn ex met haar nieuwe man Brad Falchuk. Intussen is Chris ook al weer een jaar gelukkig sdamen met actrice Dakota Johnson.

Martin richtte tijdens zijn tijd op de universiteit de band Pectoralz op, dat later werd veranderd in de naam Starfish. Toentertijd had Martin een vriend (Tim Rice-Oxley, thans toetsenist bij de eveneens succesvolle Engelse band Keane), wiens band Coldplay op het punt stond om te stoppen. Deze band had de naam Coldplay uit een gedichtenbundel. Martin besloot om na het stoppen van die band zelf de naam over te nemen.

De rest is eigenlijk geschiedenis. Coldplay brak direct door met het veel geprezen debuutalbum ‘Parachutes’. (2000) In Engeland piekte het album op #1. “Don`t Panic’, ‘Trouble’ en “Yellow’ zijn afkomstig van deze plaat. “A Rush of Blood to the Head’ (2002), het tweede album, betekende hun definitieve doorbraak. Het album won ook meerdere prijzen.

In 2005 kwam het album ‘X&Y’, dat in zestien landen op nummer één kwam. Het vierde album, ‘Viva la Vida or Death and All His Friends’, werd samen met Brian Eno geproduceerd en ontving meerdere Grammy’s. Hun vijfde album ‘Mylo Xyloto’ is weer geproduceerd door Eno. Hits van Coldplay zijn onder meer ‘Speed of Sound’, ‘Clocks’, ‘Viva La Vida’, ‘Fix You’, ‘Paradise’ en ‘Magic’. Het wachten is op meer moois van Chris Martin en de andere mannen van Coldplay!  Coldplay is vers toegevoegd op de playlist Flashback

 

 

 
Translate »
Share This