Vandaag viert Chris Koerts zijn 73e verjaardag.  Je kent hem als voormalig lid van de Haagse popgroep Earth and Fire.  De gitarist, componist en producer begon op veertienjarige leeftijd met zijn tweelingbroer Gerard een duo: The Singing Twins. Met verschillende musici en via The Swinging Strings en Opus Gainfull evolueerde de groep uiteindelijk tot Earth & Fire. In september 1969 kwam Jerney Kaagman als zangeres bij de Haagse popgroep.

Earth & Fire brak in 1970 door in de Veronica Top Veertig met de single ‘Seasons’, geschreven door Golden Earring-gitarist en -zanger George Kooymans. Het nummer bereikte een tweede plaats in de Veronica Top Veertig.  Daarna werden Chris en Gerard de drijvende kracht achter de groep. Nog in hetzelfde jaar schreven de broertjes Koerts de hitsingles ‘Ruby is the one’ en ‘Wild and exciting’ voor Earth & Fire. Met het album ‘Song of the Marching Children’ bracht de groep een van de eerste Nederlandse conceptalbums uit.

Met Jaap Eggermont als producer maakte Earth & Fire in 1972 voor het eerst een nummer één-hit: ‘Memories’. Ook in de daaropvolgende jaren scoorde de band een aantal hits, waaronder ‘Maybe tomorrow, maybe tonight’ (1973) en ‘Love Of Life’ (1974). Ook buiten Nederland begon belangstelling te ontstaan voor de muziek van Earth & Fire. De daaropvolgende jaren werden er nog een paar albums en singles uitgebracht, met wisselend succes.

In 1978 werd Frits Hirschland manager, en kwamen er een nieuwe bassist Bert Ruiter (ex-Focus) en drummer Ab Tamboer. Polydor keurde echter in 1979 de demo’s voor het album ‘Reality Fills Fantasy’ af. Met de single ‘Weekend’ scoorde Earth & Fire echter een grote internationale hit. Polydor had het nakijken. Het blauwe sensuele broekpak van Jerney droeg zeker bij aan het grote succes. Alleen al in Nederland werden er meer dan 100.000 singles van verkocht en bereikte het hier de eerste plaats. Het leverde de groep de Conamus Export prijs op. (1980)

In datzelfde jaar echter verliet Chris de band om musicologie te gaan studeren. Met broer Gerard en Marcel van der Lans nam hij in diens ML sound recording Studio in Den Haag de plaat ‘Frames’ op. Deze werd onder de naam Earth and Fire Orchestra uitgebracht. Kort na het uikomen van het album ‘In a state of flux’(1982) valt Earth & Fire uit elkaar.

In de periode 1987 – 2004 komt Earth and Fire weer bij elkaar, maar zonder Chris en Gerard Koerts. Zij zijn vervangen door Ton Scherpenzeel uit Kayak (toetsen), Jons Pistoor (ex-Sammy Soul Set, toetsen) en Age Kat (gitaar, ex-Frog). De broers Koerts storten zich via een eigen-beheer cd, uitgebracht als het Earth And Fire Orchestra, op de ontluikende new agemuziekmarkt.  Vorig jaar overleed Gerard Koerts in Perpignan. Net als zijn broer Chris woonde hij de laatste jaren in Frankrijk. Samen speelden ze in de band The French Connection.

 
Translate »
Share This