• Twitter
  • Facebook
Foto: TristanB, Wikipedia

Op 23 oktober 1976 komt ‘If you leave me now’ van Chicago binnen in de Nederlandse Top Veertig. Het nummer is geschreven door bassist-zanger Peter Cetera en was te vinden op de LP ‘Chicago X’. De song werd in slechts 1 take opgenomen. Opvallend genoeg zijn er nauwelijks blazers te horen, wat toch wel kenmerkend was voor de sound van Chicago. ‘If you leave me now’ wordt een enorme hit, wat tot gevolg had dat de rol van de blazers nog verder werd teruggedrongen, terwijl tegelijkertijd de rol van Peter Cetera groter werd.

Aanvankelijk zag Chicago niets in dit nummer. ‘If you leave me now’  werd door Peter al geschreven in 1973, toen de band bezig was met de opname van de plaat ‘Chicago VII’. Het nummer bleef daaro eerst op de plank liggen. Op aanraden van James Guercio, hun producer, werd het uiteindelijk opgenomen, maar dan wel voor ‘Chicago X’. Ook toen was men er nog niet uit of het wel op plaat gezet moest worden.  De aarzeling zat ‘m in de stijl van de sound en: was ’If you leave me now’ eigenlijk niet veel te zoet en romantisch?

De band kreeg al heel snel door, dat hun producer het bij het rechte eind had, toen de plaat op single werd uitgebracht. ‘If you leave me now’ werd een wereldwijd succes. Het nummer bereikte o.a. de eerste plaats in Amerika, Engeland, Australië en ook in de Nederlandse Top Veertig belandde Chicago op nummer 1. 

 
Translate »
Share This