• Twitter
  • Facebook

Credits: Mariusz Kubik -Wikipedia

22 mei 1924 was de geboortedag van Chahnour Varinag Aznavourian  Wij kennen hem beter als Charles Aznavour, de Frans-Armeense zanger, tekstschrijver& acteur. Hij overleed in 2018 in zijn slaap, in zijn eigen huis. De ouders van Charles verbleven, in afwachting van een visum voor Amerika, op doorreis in Parijs. Maar helaas: het visum wordt niet afgegeven omdat Amerika al het maximaal aantal Armeense vluchtelingen heeft opgenomen. Dus zoeken Micha Aznavourian, zoon van een voormalige kok van de Russische tsaar Nicholaas II, en zijn vrouw hun toevlucht in Parijs, waar op 22 mei 1924 hun zoon Shahnourh Varinag Aznavourian wordt geboren.

Zijn vader trad als zanger op in restaurants en opende later zelf een Kaukasisch restaurant. Zingen en acteren zat ook al vroeg in het bloed van Charles.  Op negenjarige leeftijd begon hij al met acteren en dansen, aangemoedigd door zijn ouders. In de jaren veertig vormde hij samen met Pierre Roche een muzikaal duo en spoedig koos hij de podiumnaam Aznavour.  Zijn grote doorbraak kwam toen de zangeres Édith Piaf hem hoorde zingen en hem op tournee meenam door Frankrijk en Amerika. Daarna ging de reis naar Quebec, waar het grote succes hem wachtte: veertig weken lang mocht hij in enkele clubs spelen, met elf shows per week. Hij groeide uit tot één van Frankrijks grootste zangers en verkocht in zijn omvangrijke carrière meer dan 180 miljoen platen. Aznavour deelt het podium met andere grote sterren, waaronder Liza Minnelli, Dean Martin en Frank Sinatra.

Hij scoorde in Nederland een aantal grote hits, waaronder ‘La Mamma’ , ‘Yesterday When I Was Young’, ‘The Old Fashioned Way’, ‘She’ en ‘Mes Emmerdes’. Daarnaast speelde hij ook in meer dan 60 films, zoals in Shoot The Piano Player, Il Maestro, The Blockhouse en Die Blechtrommel. In 1998 werd Aznavour door Time Magazine uitgeroepen tot Entertainer of the Century, vóór Frank Sinatra, Bob Dylan en Elvis Presley.

Charles Aznavour bleef lang platen maken, zoals het bijzondere album Duets dat in 2008 werd uitgebracht en waarop hij duetten zingt met onder anderen Elton John, Céline Dion, Johnny Hallyday, Julio Iglesias, Nana Mouskouri, Liza Minnelli en Paul Anka.   Charles Aznavour bleef tot aan zijn dood een boegbeeld van het Franse chanson. “Life has to be lived, I can relax eternally when I’m dead,” aldus Charles Aznavour.

 
Translate »
Share This