Vandaag viert Chaka Khan haar 68e verjaardag. Gefeliciteerd! Deze Amerikaanse rasartiest begon al jong in de muziek: ze was pas 11 jaar toen ze met haar eerste bandje optrad in Chicago en omstreken. Tijdens haar schooltijd wordt ze politiek geëngageerd en trad onder meer op voor het ontbijtprogramma van de Zwarte Panterbeweging voor de armen. Vijf jaar later stopt Yvette Marie Stevens helemaal met school en na wat minder succesvolle formaties vormt ze in 1972 de band Rufus, samen met Kevin Murphy en André Fischer.  In 1970 trouwde ze met de Indiase bassist Hassan Khan. Na de scheiding hield zij de naam van haar ex-man als achter- en artiestennaam: Chaka Kahn was geboren!

In zes jaar tijd bracht Rufus zes zeer succesvolle platen uit. Dankzij Stevie Wonder brak ze in 1974 door in de popmuziek, met het nummer ‘Tell Me Something Good’.  Met ‘Once you get started’ scoorde Rufus in 1975 een single hit in Nederland.   In 1978 kwam het eerste soloalbum van Chaka Khan uit. In 1979 scoorde zij een grote discohit met ‘I’m Every Woman’, een nummer dat later ook door Whitney Houston ten gehore werd gebracht. In 1984 en 1985 ging het succes verder met ‘Ain’t Nobody’ (haar laatste single met Rufus) en een bewerking van een nummer van Prince, ‘I Feel for You’.

In 1990 won ze een Grammy voor het met Ray Charles gezongen duet “I’ll be good for you”. De latere albums van Chaka Khan waren minder succesvol. De zangeres mocht in haar carrière maar liefst tien keer een Grammy Award in ontvangst nemen, geschat wordt dat ze wereldwijd al zo’n 200 miljoen albums heeft verkocht.  La Khan is niet vast te pinnen op één stijl. Haar platen bevatten zowel ballades als dansnummers, in r&b, soul, disco en jazz.  Zo stond ze al meerdere malen op North Sea Jazz, maar bracht daarbij vooral haar funkrepertoire ten gehore. In 2009 breekt Kahn met deze traditie en komt ze naar Rotterdam in het gezelschap van het George Duke Trio, waar ze zich presenteerde als een jazzvocaliste. In 2010 wint Chaka Kahn in Nederland de Jazz Oeuvreprijs.  Een jaar later kreeg ze een ster op de beroemde Hollywood Walk of Fame.

 
Translate »
Share This