• Twitter
  • Facebook
Foto: Beeld en Geluid, Top Pop, Wikipedia

Vandaag viert Cesar Zuiderwijk zijn 74e verjaardag. Gefeliciteerd! Sinds 1970 was hij lid van de Haagse rockband Golden Earring. De groep werd opgericht in 1961 en was op het moment van opheffing in 2021 de oudste nog bestaande rockband van Nederland!  Al vanaf zijn 13e hanteert hij de drumstokken. Hij drumt achtereenvolgens bij een schoolbandje, bij The Ladybirds, bij Hu & The Hilltops en bij Livin’ Blues. In 1970 wordt hij door Golden Earring gevraagd en wie zegt daar dan nee tegen?! De Earring, opgericht in 1961, had in de afgelopen jaren al een aantal grote hits op hun naam gebracht, zoals ‘That Day’, ‘Sound Of The Screaming Day’, ‘Just A Little Bit Of Piece In My Heart’ en de nummer 1 hit in de Veronica Top Veertig:  ‘Dong Dong Diki Diki Dong’.

Met Cesar in de gelederen is het ook gelijk raak, want ‘Back Home’ wordt een enorme hit. Deze single markeert de voornaamste muzikale kentering in de ontwikkeling van Golden Earring. Na de keurige beatmuziek en de sferische psychedelica van 1969 sloeg de harde rockriff van ‘Back Home’ in als een bom. Op Pinkpop 1970 speelden ze de single voor het eerst en public. Diezelfde nazomer stond het nummer vijf weken nummer 1 in de Veronica Top Veertig, een record voor de groep. Vele hits zouden volgen, zoals de classic en nummer 1 hit ‘Radar love’, ‘Ce Coir’, ‘Bombay’, ‘Weekend love’, ‘Quiet eyes’, ‘Going to a run’ en de nummer 1 hits ‘When the lady smiles’ en ‘Twilight zone’.

Daarnaast richt Zuiderwijk samen met bassist Rinus Gerritsen in 1985 de Haagse muziekwinkel Rock Palace op. De winkel in de Torenstraat wordt een ontmoetingsplek voor Haagse muzikanten. Zuiderwijk was ook actief als docent. Hij ziet in 1992 een droom uitkomen als hij samen met duizend drummers op een drijvend ponton in de Maas in Rotterdam musiceert en ‘Radar Love’ uitvoert. In 1999 wordt hij door War Child uitgenodigd om in de Bosnische stad Mostar door de oorlog getraumatiseerde kinderen drumles te geven.

In 2019 startte Zuiderwijk samen met de Vlaamse drummer Mario Goossens (Triggerfinger) het muzikale project Sloper. In 2020 verscheen de debuut-ep Sloper op het onafhankelijke platenlabel Suburban. Aan het einde van het vorige bracht George Kooymans het nieuws dat hij de diagnose ALS had gekregen en noodgedwongen moest stoppen met optreden. Barry Hay, Rinus Gerritsen en Cesar Zuiderwijk gaven aan dat zij Kooymans niet wilden vervangen en dat dit het einde van de band betekent.

 
Translate »
Share This