Vandaag viert Celine Dion haar 54e verjaardag. Gefeliciteerd! Amper twaalf lentes jong startte de zangcarrière van de wereldberoemde zangeres uit Canada. Ze werd geboren in het Canadese Charlemagne, een klein plaatsje in Quebec, als jongste telg van een veertien kinderen tellend katholiek Frans-Canadees gezin. Haar podiumdebuut maakte ze op 5-jarige leeftijd, als ze tijdens de bruiloft van haar oudste broer een liedje zingt. Haar eerste song schrijft Celine , als ze twaalf is. Eén van haar broers stuurt het nummer naar platenproducer René Angélil. Hij is tot tranen geroerd door haar nummer , ‘La Voix Du Bon Dieu’, dat dan ook op single wordt uitgebracht en uitgroeit tot een lokale hit.

Langzaam maar zeker bouwt Dion haar succes uit in alle Franssprekende landen, inclusief Frankrijk zelf. In 1983 sleept Dion in Frankrijk haar eerste gouden plaat binnen voor haar single ‘D’amour Ou D’amitié’. Céline is dan pas vijftien jaar. Vijf jaar later, in 1988, neemt zij namens Zwitserland deel aan het Eurovisie Songfestival en wint met 1 punt verschil van Scott Fitzgerald voor Engeland (‘Go’). Het liedje wordt een internationaal succes, maar duidelijk is dat haar succes in Engelstalige landen veel minder groot is.

In overleg met René Angélil, intussen haar manager, besluit Céline dat zij voortaan ook Engelstalige liedjes gaat zingen. Dat resulteert in 1990 in haar Engelstalige LP ‘Unison’, met daarop o.a. het nummer ‘Where Does My Heart Beat Now’, waarmee de Amerikaanse, Britseen Nederlandse  hitparade wordt bereikt. Dan gaat het snel. Het duet ‘The Beauty and the beast’ met Peabo Bryson wordt een hit in 1992.  Haar derde Engelstalige album ‘The Colour Of My Love’ (1994) maakt van Celine een wereldster. Het album vertoeft 124 weken in de Nederlandse album lijst en verkoopt 3xplatina. O.a. de single ‘Think twice’ bestormt de Nederlandse Top Veertig en bereikt de eerste plaats. Het album was opgedragen aan haar ontdekker René Angélil, met wie Celine dat jaar zou trouwen.

In de jaren die volgen rijgt Celine de ene hit aan de andere: ‘Pour Que Tu M’aimes Encore’, ‘Because You Loved Me’ en ‘It’s All Coming Back To Me Now’ gaan als warme broodjes over de toonbank. Van haar album ‘Falling Into You’ uit 1996 worden meer dan 32 miljoen exemplaren verkocht. In 1997 brengt Celine haar album ‘Let’s Talk About Love’, met o.a. het duet ‘Tell him’ met Barbra Streisand.  Maar dé hit van Celine is ‘My heart will go on’, voor de bioscoopfilm Titanic. Zowel de film als het door Celine gezongen single zijn onvoorstelbaar succesvol. Met ‘My Heart Will Go On’ voert Celine overal ter wereld de hitlijsten aan. In Nederland staat zij met het liedje maar liefst elf weken lang op de eerste plaatsen wordt de populairste single van 1998.

Niet lang daarna last zij een rustpauze in. Deels vanwege familie problemen; haar man lijdt aan keelkanker. Hij geneest en het tweetal sticht een gezin. In 2002 maakt Celine een comeback met haar album ‘A New Day Has Come’. Omdat ze toch graag dicht bij haar gezin wil blijven, besluit ze niet langer op tournee te gaan, maar treedt in plaats daar van vanaf 2003 tot en met  2007 op in Las Vegas met een eigen theatershow in Caesars Palace in Las Vegas. Uiteindelijk verzorgt Celine precies 750 voorstellingen.  Vanaf het voorjaar van 2011 doet Celine het dunnetjes over en keert voor 70 shows terug in Caesars Palace in Las Vegas. Medio 2012 verschijnt een nieuw Engelstalig album van Celine. Uiteindelijk stierf haar man en manager René in 2016 alsnog aan keelkanker, wat voor haar een groot verlies was. Haar nieuwste plaat ‘Ashes’, verscheen in 2018.

 
Translate »
Share This