• Twitter
  • Facebook

Credits: AMRecords

Vandaag viert Yusuf Islam zijn 75e verjaardag. Gefeliciteerd! Halverwege de jaren ’60 was hij heel succesvol als de zanger Cat Stevens. Hij werd op 21 juli 1948 geboren in Londen als Steven Demetre Georgiou. Op 15-jarige leeftijd krijgt hij van zijn vader een gitaar en oefent op het dakterras van zijn ouders songs van zijn favoriete band The Beatles. Na de middelbare school volgt hij een opleiding tot cartoonist, iets wat hem later goed van pas komt, als hij hoezen ontwerpt voor zijn eigen albums. In zijn vrije tijd treedt hij op met zijn gitaar op in lokale bars en koffiehuizen.

Een vriendin raadt hem aan om als artiestennaam te kiezen voor Cat Stevens, want heeft hij niet de donkere mysterieuze ogen van een kat? Met zijn eigen liedjes trekt hij al snel de aandacht van Mike Hurst, die ooit samen met Tom en Dusty Springfield lid van het Britse trio The Springfields. Hurst helpt hem aan een platencontract en het resultaat is de single ‘I Love My Dog’ (1966).  Met deze debuutsingle haalt hij ook de Veronica Top Veertig: het bereikt de 21e plaats.

Ook met ‘Matthew And Son’ en ‘I’m Gonna Get Me A Gun’ scoort de dan 18-jarige Cat Stevens Hij werd een tieneridool en toert met o.a. Engelbert Humperdinck en Jimi Hendrix. Ondertussen schrijft hij ook hits voor andere artiesten zoals de Amerikaanse zangeres P.P. Arnold (‘The First Cut Is The Deepest’) en The Tremeloes (‘Here Comes My Baby’).Maar dan wordt Cat Stevens getroffen door tuberculose, wordt ernstig ziek wordt en ontsnapt ternauwernood aan de dood.

Tijdens zijn lange verblijf in het ziekenhuis had hij alle tijd om goed na te denken over zijn leven. In 1970 is Cat volledig hersteld en werpt zich weer op muziek.  Ditmaal kiest hij voor een meer volwassen geluid,  gebaseerd op akoestische rock- en folkmuziek. Met hulp van producer Paul Samwell-Smith (ex-The Yardbirds) en gitarist Alun Davies neemt Cat zijn LP Mona Bone Jakon op. In de zomer van 1970 komt de LP uit en wordt een groot succes, vooral ook danzij de singel ‘Lady d’Arbanville’, dat hij schreef voor zijn ex-vriendin Patti d’Arbanville. Meerdere succesvolle hits en elpees verschijnen, zoals ‘Tea For The Tillerman’ (1970; met de hits ‘Wild World’ en ‘Father And Son’), de plaat ‘Teaser And The Firecat’ (1971; met de hits ‘Morning Has Broken’ en ‘Peace Train’), Catch Bull At Four (1972′), ‘Buddha And The Chocolate Box’ (1974; met ‘Oh Very Young’), ‘Numbers’ (1975; met ‘Banapple Gas’) en ‘Izitso’ (1977; met ‘Remember The Days Of The Old School Yard’).

Wanneer hij tijdens het zwemmen bijna verdrinkt door een hoge golf in zee, besluit hij zijn leven drastisch om te gooien, nadat zijn broer hem een Koran geeft. Hij raakt geïnspireerd, wordt moslim en verandert zijn naam in Yusuf Islam. Onder deze naam haalde in 2004 een Tipparade notering voor ‘Father and son’, ditmaal als duet met Ronan Keating. Zijn laatste release was in 2020 de jubileumuitgave van de LP ‘Tea for the Tillerman 2’.

 
Translate »
Share This