Op 21 september1974 ging de Troetelschijf van Hilversum 3 naar ‘Kung fu fighting’ van Carl Douglas. De tekst voor de single is door Douglas zelf geschreven, de muziek is van Biddu Appaiah. Douglas haalde zijn inspiratie uit vechtsportfilms, die sinds eind jaren zestig erg populair waren, vooral met dank aan Bruce Lee.  Waarschijnlijk waren twee vechtende jongetjes op straat dé aanleiding om die link met spectaculaire gevecht scenes te maken.

Het was in eerste instantie helemaal de bedoeling niet het nummer uit te brengen op single. Tenslotte stond Douglas in de studio om te werken aan de opnames van ‘I want to give you my everything’, de beoogde single. Larry Weiss schreef dit nummer en hij stond bekend als een begenadigd songwriter. Hij maakte o.a. nummers voor Amen Corner, Eric Burdon en Glen Campbell’s Amerikaanse nummer 1 hit ‘Rhinestone cowboy’. Na twee uur werken aan de opname, was het tijd voor een break.

Met de aanwezige muzikanten was Carl wat aan het improviseren en zo ontstond ‘Kung fu fighting’: in amper 10 minuten tijd!  Gelukkig werd het opgenomen, zodat het platenlabel (Pye) de improvisatie kon beluisteren. De zaak was snel beklonken:  ‘Kung fu fighting’ werd gebombardeerd tot single en ‘I want to give you my everything’ belandde uiteindelijk op Carl`s album ‘Kung fu fighter’.

Die beslissing pakte goed uit!  De wereld was toen juist in de greep van kungfu, zeker dankzij de televisieserie Kung Fu met David Carradine als leerling en meester. “Kung fu fighting’ haakte dus mooi aan bij deze trend. De single was een wereldwijd succes en Nederland bleef daarbij niet achter. ‘Kung fu fighting’ behaalde de eerste plaats in de Nationale Hitparade.

 
Translate »
Share This