• Twitter
  • Facebook

Op 10 september 1976 ging de Alarmschijf van de Stichting Nederlandse Top Veertig naar ‘Mon amour’ van BZN.  Het nummer werd geschreven door Thomas Tol en Jan Keizer. Voor de productie tekende Roy Beltman. ‘Mon amour’ was het resultaat van een radicale koerswijziging in de sound van BZN.   Rocksongs als ‘Bad, bad woman’, ‘Rolling around the band’ en ‘Sweet silver Anny’ bereiken de Nederlandse Top Veertig, maar grote hits blijven uit. Het moet anders!

Eerder in 1976 werd de dan pas 17-jarige Annie Schilder gevraagd door drummer Jack Veerman als zangeres. Hij herinnerde zich haar als meisje achter een viskraam dat goed kon zingen. Na een kleine auditie bleek dat zij eigenlijk niet durfde. Maar na lang aanhouden praatte Veerman haar om. ‘Mon Amour’ was het eerste resultaat. Dit liedje lag al een tijd op de plank bij BZN. Wonderlijk dat de hitpotentie aanvankelijk niet werd gezien. Maar BZN besluit ‘Mon amour’ als single uit te brengen en afwachten of de sound werd geaccepteerd door het publiek en de radiostations.

Met de radiostations zat het wel goed.  ‘Mon amour’ sleepte vrijwel meteen na release de Alarmschijf binnen en het publiek omarmde de palingsound van BZN.  Het nummer bestormde behaalde de Nederlandse Top Veertig.  Binnen enkele weken versloegen de Volendammers notabene ABBA met ‘Dancing queen’. ‘Mon amour’ veroverde de eerste plaats in Nederland. BZN wist daarvoor nooit hoger te komen dan een nummer 16 notering…..

 
Translate »
Share This