• Twitter
  • Facebook
Foto: Wikipedia (1972)

Vandaag bereikt Burt Bacharach de respectievelijke leeftijd van 94 jaar. Gefeliciteerd!  Hij studeerde muziek aan de universiteit en Mannes School of Music. Van 1950 tot 1952 diende hij in het leger, waar hij pianist was in een officiersclub en na zijn overplaatsing naar Duitsland werd hij arrangeur van een dansorkest. In de periode 1958-1961 was hij pianist en bandleider voor Marlene Dietrich.  In 1957 begon zijn samenwerking met de tekstdichter Hal David, die hij had leren kennen omdat beiden werkten bij een muziekmaatschappij.

In 1962 kwam het eerste succes met de toenmalige achtergrondzangeres Dionne Warwick. Zij plaatsen haar op de voorgrond en gaven haar de single ‘Don`t Make Me Over’, dat een verdienstelijke hit werd in de Billboard Hot 100. De volgende tien jaar bezorgde het duo haar maar liefst twintig Billboard top 40 hits, waarvan er zeven de top tien haalden. Zoals de tot classics uitgegroeide nummers ‘Walk On By’ en ‘Do You Know The Way To San Jose’.

Bacharach was al dan niet met Hal ook verantwoordelijk voor talrijke hits, die onder meer gezongen werden door The Carpenters, Aretha Franklin, Tom Jones, Cilla Black, Dusty Springfield, Luther Vandross en Scott Walker. Voor Herb Alpert schreef hij de klassiek geworden ‘This Guy`s In Love With You’. Ook “Raindrops Keep Falling On My Head’(B.J.Thomas) en ‘Arthur`s Theme’ (Christopher Cross) waren internationale kassuccessen dankzij hem. In 1986 werd ‘That`s what friends are for’, dat hij schreef voor Rod Stewart (1982) een grote hit voor Dionne Warwick & Friends.  In 2005 verscheen zijn laatste album ‘At this time’, met bijdrages van o.a. bijdragen van Elvis Costello, Rufus Wainwright en Dr. Dre.

Maar, ook bijzonder: voor het derde deel van de ‘Burt Bacherach Songbook’ van Trijntje Oosterhuis, stuurde Bacharach haar zelf twee van zijn liedjes die nooit eerder werden opgenomen: A Thousand Things That Were You en Every Other Hour. “Ik ben de eerste die ze mag opnemen”, aldus Trijntje. “Speciaal, want zo’n eerste recording voelt toch alsof ik het liedje mag ‘neerzetten’. Daarin is Bacharach heel selectief, begrijp ik van zijn mensen: hij deelt niet links en rechts nummers uit. Het is bijna niet te bevatten dat ik dit hier in Nederland mag meemaken.”

 
Translate »
Share This