Het gaat goed met de Nederlandse muziek! De exportwaarde blijkt in 2017 voor het eerst over de 200 miljoen euro te gaan. Ter vergelijking: in 2004 lag de exportwaarde nog op 31 miljoen. Het leeuwendeel van deze hoge cijfers is te danken aan de export van elektronische muziek. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Buma Cultuur.

Azië blijkt een belangrijke groeimarkt voor de dancesector. DJ`s als Martin Garrix, Armin van Buuren, Hardwell en Afrojack waren erg succesvol in het buitenland. Tiësto had met 135 shows de meeste optredens, maar Yellow Claw en Oliver Heldens zaten er met 130 en 125 optredens niet ver onder.

Frank Helmink, directeur Buma Cultuur is trots: “Ik denk dat dit pas het begin is. Als we over een jaar op 300 miljoen zitten verbaast me dat niet. Het zou me wel verbazen als het 180 miljoen is. Er zit in de dance-hoek nog zoveel talent onder de radar, het kan niet anders dan dat er nog veel meer mensen doorbreken.” Het is zijn ambitie, dat binnen vijf tot tien jaar er een nulletje extra kunnen worden toegevoegd aan de exportwaarde van de Nederlandse popmuziek. 1 miljard euro is een reëel doel, denkt de directeur van Buma Cultuur.

Ook concludeert Buma Cultuur dat ook het succes van vormgevingsmuziek en reclamemuziek van Nederlandse bodem groeit. Naast de populariteit van DJ`s is er ook het fenomeen Andre Rieu, die overal ter wereld uitverkochte concerten geeft. Dan zijn er daarnaast ook nog de classic hits, die meewerken aan de populariteit, zoals Shocking Blue`s “Venus”, Golden Earring`s “Radar Love” en Vader Abraham`s “Kleine Cafe Aan De Haven”. (veel covers)

 

 
Translate »
Share This