• Twitter
  • Facebook

Credits: XIIIfromTOKYO

In de Kluis van de Flops vinden we vandaag een singeltje terug uit 1997. Het heet ‘Chan chan’ en werd geschreven door de Cubaanse muzikant Compay Segundo. Het nummer werd in 1985 voor het eerst opgenomen door zijn groep. Het nummer verscheen op het album ‘Aguaplano’ uit 1987. De versie van ‘Chan chan’ die de Kluis heeft gehaald is van de Cubaanse Buena Vista Social Club. Hun single versie verscheen in 1997 op het gelijknamige debuutalbum van de groep. Het nummer haalde de Tipparade, maar werd echter nooit een hit. Toch groeide de versie van de Buena Vista Social Club uit tot een classic, wat ook tot uitdrukking komt in de hoge jaarlijkse notering in de TOP 2000.

De schrijver van het nummer, vertelt je graag over hoe het tot stand kwam: “Ik schreef Chan Chan niet, ik droomde het. Ik droom van muziek. Soms word ik wakker met een melodie in mijn hoofd, ik hoor de instrumenten, alles is vrij duidelijk. Ik kijk over het balkon en ik zie niemand, maar ik hoor het alsof het op straat gespeeld wordt. Ik weet niet wat het zou kunnen zijn. Op een dag werd ik wakker en hoorde die vier gevoelige noten, ik gaf ze een tekst geïnspireerd door een kinderverhaal uit mijn jeugd, Juanica y Chan Chan, en je ziet het, nu wordt het overal gezongen….”

De oorsprong van het nummer komt van een boerenliedje dat Compay Segundo hoorde van zijn vader toen hij twaalf jaar was. De vier plaatsen die in het nummer genoemd worden, Alto Cedro, Marcané, Cueto en Mayarí, liggen allemaal vlakbij elkaar in de Cubaanse provincie Holguín.

 
Translate »
Share This