Op 18 april 1981 komt Bucks Fizz binnen in de Veronica Top Veertig met ’Making your mind up’.  Veertien dagen eerder won het viertal op 4 april het Eurovisie Songfestival met ‘Making Your Mind Up’. Deze 26e editie van het Songfestival vond plaats in Ierland, want Johnny Logan won een jaar eerder met ‘What`s another year’. In 1981 haakte Marokko al na 1 jaar deelname af: het maakte bezwaar tegen de deelname van Israël. Cyprus debuteerde in de Ierse hoofdstad Dublin.

Bucks Fizz was als groep ontstaan na uitgebreide audities. Eén van de zangeressen was Cheryl Baker, die in 1978 als lid van Co Co niet verder kwam dan de 11e plaats met ‘The bad old days’. Dat was met Bucks Fizz wel anders. Niet alleen dankzij het catchy nummer, maar ook de opvallende stunt, dat de twee jongens tijdens het slotrefrein de rokken van de meisjes wegtrokken. Een slim idee van hun manager Nichola Martin, zelf ooit lid van de meidengroep Rags.

Het was nog wel even schrikken, toen Bucks Fizz begon met de eerste repetities. Het Ierse Songfestival orkest had geen saxofonist. De schrijvers van het nummer, Andy Hill en John Danter, schrokken zich wezenloos. “Had dat eerder gezegd!”, zegt het duo “Dan hadden we die zelf meegenomen!”. Maar ook zonder de saxofoon weet het Britse kwartet de overwinning naar zich toe te trekken.

De Duitse Lena Valaitis, die met vier punten verschil verloor, was niet te spreken met de overwinning van Bucks Fizz.  “Mijn liedje is beter dan dat  knullige Making Your Mind Up”, luidde destijds haar commentaar. Maar “Making Your Mind Up’ werd een groot succes. Hier werd het een nummer 1 hit in de Nederlandse Top Veertig, net zoals in Engeland, België, Spanje, Israël, Noorwegen, Duitsland, Denemarken, Oostenrijk en Ierland. Linda Williams werd voor Nederland 9e in 1981 met ’Het Is Een Wonder’. 

 
Translate »
Share This