• Twitter
  • Facebook

Op 23 november 1974 ging de Alarmschijf van de Stichting Nederlandse Top Veertig naar ‘You ain’t seen nothin’ yet’ van Bachman-Turner Overdrive. Twee van de bandleden schreven de rocksong: Randy Bachman en Fred Turner en het stond op de LP ‘Not fragile’. Randy Bachman maakte eerder deel uit van The Guess Who en Ironhorse.  Bachman-Turner Overdrive staat voor de afkorting BTO en bestond uit de broers Randy, Robbie en Tim Bachman plus Fred Turner, Blair Thornton en Jim Clench.  De voorganger van BTO was de band Brave Belt, in 1970 opgericht door The Guess Who-leden Randy Bachman en Chad Allan samen met Robbie Bachman en Fred Turner. De boys wilden ook Keith Emerson van The Nice erbij, maar deze moest wegens ziekte afhaken. Na twee albums werd Allen vervangen door Tim Bachman en veranderde de band zijn naam in Bachman-Turner Overdrive.

BTO bracht hun eerste twee albums in 1973 uit. Van Bachman-Turner Overdrive II is “Takin’ care of business” afkomstig, één van hun grootste hits.  In 1974 werd Tim Bachman vervangen door Blair Thornton. Het derde album van de band, ‘Not fragile’, leverde de grote hit ‘You ain’t seen nothin’ yet’ op. In Nederland zijn ze vooral van deze rocktrack bekend. Toch was het nummer een toevaltreffer. De track ontstond als basis/oefentrack voor het inspelen bij de opnamen van het album ‘Not fragile’.

De track werd daarbij vanuit een instrumentaal nummer dat was gebaseerd op gitaarspel van Dave Mason steeds meer aangevuld, maar Randy Bachman zag er serieus stuk muziek in. Toen BTO het album had opgeleverd, kwam manager Charlie Fach van Mercury Records met de dooddoener dat er geen bruikbare single op het album stond. De overige bandleden stelden voor de oefentrack er op te zetten. Randy Bachman zag er nog steeds niet in, maar na drie weken gaf hij zich gewonnen.

Hij wilde dit muzikale grapje dan wel op de LP zetten, maar de zang moest over.  Nadat de eerste single ‘Roll on down the highway’ een veertiende plaats in Amerika had gehaald werd ‘You ain’t seen nothin’ yet’ uitgebracht.  Wederom niet zonder slag of stoot. Fach moest opnieuw bij Bachman aandringen om het als single uit te geven, omdat de radiostations in met name in Amerika het nummer maar bleven draaien. Bachman stemde zuchtend toe.  De single werd in Amerika een nummer 1 hit en bereikte de 3e plaats in de Nederlandse Top Veertig.

 
Translate »
Share This