Op 22 september 1973 ging de Troetelschijf van Hilversum 3 naar ‘Hard Rain’s A-Gonna Fall’ van Bryan Ferry. Het nummer was een cover van Bob Dylan. Deze schreef het nummer in de zomer van 1962 en zette het op zijn LP ‘The Freewheelin’ Bob Dylan’. Dylan schreef oorspronkelijk “A Hard Rain’s a-Gonna Fall” in de vorm van een gedicht.  Op 22 september 1962 bracht Dylan het nummer voor het eerst live in Carnegie Hall.  Een maand later, op 22 oktober, verscheen de Amerikaanse president John F. Kennedy op de nationale televisie om de ontdekking van Sovjetraketten op het eiland Cuba aan te kondigen. Zo begon de Cubacrisis.

Dylan zei dat hij “A Hard Rain” schreef als reactie op de Cuban Missile Crisis: “Every line in it is eigenlijk the start of a whole new song Maar toen ik het schreef, dacht ik dat ik niet genoeg tijd zou hebben om al die nummers te schrijven, dus stopte ik alles wat ik kon in deze.’  En toch: in werkelijkheid had Dylan het nummer meer dan een maand voor het uitbreken van de crisis geschreven.

‘A hard rain’s a-gonna fall’ was de eerste solo hit voor Bryan Ferry in de Daverende Dertig en stond op zijn album ‘These foolish things’. Het nummer bereikte de 23r plaats in deze hitlijst van Hilversum 3. Overigens was Ferry in die tijd ook nog steeds lid van Roxy Music.

 
Translate »
Share This