Vandaag viert Bryan Adams zijn 62e verjaardag. Gefeliciteerd! Als kind trok Bryan met zijn ouders door Europa en het Midden-Oosten en op kreeg op 10-jarige leeftijd zijn eerste gitaar. Twee jaar later had hij een elektrisch exemplaar. Op 14-jarige leeftijd verhuisde hij naar Vancouver, verliet een jaar later school en begon op te treden door heel Canada. Hij is 18 wanneer hij zijn eerste platencontract aangeboden.

In zijn eigen land, Canada,  brak hij door met onder andere Cuts Like a Knife. Wereldwijd succes kwam met het album ‘Reckless’ uit 1984. Dat gold ook voor Nederland. Hoewel de LP ‘Reckless’ niet hoger dan op nummer 11 scoorde in de album chart, sleepte Adams er wel een platina plaat mee binnen. Het stond dan ook 54 weken genoteerd. Zijn eerste hit in de Nederlandse Top Veertig werd ‘Run To You’ in 1985. Andere successen volgen, zoals ‘It`s only love’ en ‘Summer of ‘96’.

Dat geldt natuurlijk ook voor (Everything I Do) I Do It For You, dat wereldwijd een nummer 1 hit werd en in 1991 in Nederland de best verkochte single was. Het nummer voerde 11 weken de Nederlandse Top Veertig aan, wat destijds een nieuw record was.  Componist Michael Kamen schreef het nummer voor de film Robin Hood: Prince of Thieves. Bryan Adams werd gevraagd om het in te zingen. Die klus klaarde Adams en zijn producer Mutt Lange in 45 minuten.

Bryan Adams zong in die jaren vaker voor de soundtrack van grote films. Zo scoorde hij een top tien hit met “Have You Ever Really Loved a Woman?” (afkomstig van de soundtrack van de film Don Juan DeMarco) en “All For Love” (van de soundtrack van de film The Three Musketeers). Dat laatste nummer zong hij met Rod Stewart en Sting. Andere bekende nummers van Bryan Adams zijn “When You’re Gone” (met Mel C.) en “Please Forgive Me”. Zijn laatste album kwam in 2019 uit: ‘Shine a light’.  Naast zijn muzikale carrière is Adams ook actief als professioneel fotograaf.

 
Translate »
Share This