Brian Poole viert vandaag zijn 79e verjaardag.  Hij was tot eind 1965 de voorman van de popgroep Brian Poole and The Tremeloes. De drie jongens, Brian Poole, Alan Blakley (gitaar) en Alan Howard (basgitaar) kenden elkaar van de middelbare school in het Britse Barking. In 1958 vormden zij een popgroep, The Tremeloes. Rick West (gitaar) en Dave Munden (drums) kwamen er later bij.  Ze traden al enkele jaren op, toen ze hun grote kans kregen met een auditie bij Decca op 1 januari 1962. Zij kregen een platencontract; The Beatles, die op dezelfde dag auditie deden, werden afgewezen.

Daarmee begon de band zijn opmars, toen nog onder de naam Brian Poole & The Tremeloes. De groep moest wachten tot 1963 voor hun single ‘Twist and shout’ hun eerste hit werd met een vierde plaats in de UK Singles Chart. De groep had zich inmiddels aangepast aan de nieuwste muziekstijl, de Merseybeat, ironisch genoeg geïntroduceerd door The Beatles. ‘Twist and shout’ was al een bekend nummer dankzij The Beatles. Maar met de opvolger ‘Do you love me’, haalde Brian en The tremeloes de eerste plaats in de UK Singles Chart. Ook daarna kwam de groep nog een paar maal terug in de Britse hitparade, met als grootste successen ‘Candy man’ en ‘Someone, someone’.   Omdat het niet meer boterde tussen de zanger en de rest van de band gingen ze eind 1965 uit elkaar. Poole wist het succes solo niet vast te houden; de groep des te meer.

Poole probeerde het wel en nam een paar soloplaten op. In 1969 maakte hij twee platen met The Seychelles.  Na enkele jaren stopte hij met zingen en nam hij de slagerij van zijn vader over. Hij gaf de muziekwereld echter niet helemaal op. In 1983 begon hij een eigen platenmerk, Outlook Records, dat echter maar een handjevol platen produceerde, waaronder een eigen versie van ‘Do you love me’ met een groep genaamd Tramline.

 
Translate »
Share This