Op 26 september 1970 werd Brainbox uitgeroepen tot Alarmschijf op Radio Veronica met ‘Doomsday train’.  Herman Meyer schreef deze song. Brainbox werd opgericht in 1968, in Amsterdam. Met een puike bezetting. Ga maar na: Pierre van der Linden op drums (eerder After Tea), gitarist Jan Akkerman (The Hunters, later Focus), zang van Kaz Lux (later Flavium) en André Reijnen op bas.

1969 werd het succesjaar van Brainbox. De band scoort enkele grote hits, waaronder de debuutsingle ‘Down man’, dat zelfs een bescheiden hit werd in Amerika. Het nummer stond oorspronkelijk niet op het debuutalbum ‘Brainbox’, maar op de heruitgave van het album in 1996 werd het opgenomen als bonustrack.  Het nummer is door regisseur Anton Corbijn gebruikt in zijn film A Most Wanted Man.

O.a. ook de single ‘Summertime’ (van George Gershwin), gekoppeld aan ‘Dark Rose’ was succesvol dat jaar.  Ondanks de successen verlaat Akkerman eind 1969 Brainbox om met Thijs van Leer de progressieve rockformatie Focus te formeren.

In 1970 stapt ook Pierre van der Linden over naar Focus. Gitaristen Rudy de Queljoe (ex-Dragonfly) en Herman Meyer (ex-Fullhouse). Die laatste schreef de single ‘Doomsday train’, dat de 16e plaats bereikt in de Veronica Top Veertig.

 
Translate »
Share This