• Twitter
  • Facebook
Credits: Nico Hamerslag, Wikipedia

Vandaag viert Bojoura haar 76e verjaardag. Gefeliciteerd! De Nederlandse zangeres vierde haar grote successen in eind jarig zestig en in de seventies. Muziek zat in haar genen, want haar moeder, was de Bulgaarse sopraan Dani Zonewa. Bojoura begon haar loopbaan als zangeres van liedjes, geschreven door George Kooymans (haar ontdekker) van The Golden Earrings. Hij had zangles gekregen van de moeder van Bojoura.

Bojoura trouwde met Hans Cleuver, destijds drummer bij Focus, en stopte een poosje met zingen. Onder leiding van Thijs van Leer en Ruud Jacobs probeerde ze (na een tijdje actief te zijn geweest met binnenhuisarchitectuur) de draad weer op te pakken. Ze maakte een aantal singles en albums en had o.a. een Veronica Top Veertig hit met ‘If it’s Tuesday, this must be Belgium’.

In 1967-1968 presenteerde ze het AVRO-tv-programma ‘Vjoew’, dat zich richtte op jongeren. In de zomer van dat jaar werd ze uitgenodigd Nederland te vertegenwoordigen op het “Festival Orphée d’Or” in Burgas, Bulgarije. In 1969 bereikte haar uitvoering van ‘Frank Mills’ uit de musical ‘Hair’ de 6e plaats in de Veronica Top Veertig. Het was één van haar zes hits in Nederland. Ook ‘Everybody’s day’ (haar eerste succes , 1967)  en ‘The letter’ ( haar laatste hit, 1974) werden behoorlijk grote hits.

Toen The Beatles begonnen met het Apple-label was er contact met Paul McCartney over een mogelijk platencontract. Later bleek dat hij gekozen had om met Mary Hopkin in zee te gaan. Vette pech voor Bojoura, dus!

Na haar zangcarrière heeft zij eerst haar voornaamste zorg aan het gezin besteed. Toen de kinderen (2 dochters en een zoon) opgegroeid waren, maakte zij in 1991 haar gymnasiumopleiding af en is zij gaan studeren; zij heeft meerdere universitaire studies afgerond in o.a. Engels (1999) en Russisch. Na het behalen van deze masters gaf zij les in het voortgezet onderwijs. Alle singles die Bojoura maakte zijn, inclusief B-kanten en essentiële albumtracks, verzameld op de 48 tracks tellende 2CD ‘The Golden Years Of Dutch Pop Music’.

 
Translate »
Share This